Thema Waterbouwdag 2024: Ruimte voor waterbouw!

De Waterbouwdag op donderdag 17 oktober 2024 staat dit jaar in het teken van ruimte voor (toekomstbestendige) waterbouw. Daarmee kijken we vooruit naar wat er in Nederland nodig is om onze waterwerken in te passen want Nederland raakt steeds voller en de ruimte wordt steeds schaarser. Dijkversterkingen, rivier- en natuurmaatregelen vragen ruimte voor de inrichting van het landschap. Bestaande waterbouwkundige infrastructuur (vaarwegen, kademuren en sluizen) is toe aan vervanging of renovatie en de energietransitie doet met windparken ook een claim op onze ruimte. Maar waterbouwkundige ingrepen kunnen ook juist nieuwe ruimte geven en nieuwe landschappen creëren.

De Waterbouwdag is een unieke gelegenheid om elkaar te ontmoeten en kennis te delen over de toekomst van Waterbouw Nederland. Samen kunnen we de ruimte creëren die nodig is voor een veerkrachtige toekomst op het gebied van waterwerken!

Plenair programma

​Inspirerende en gerenommeerde sprekers gaan in op de uitdagingen die horen bij het vinden van voldoende ruimte voor waterbouwkundige projecten.

Dit jaar wordt het dagvoorzitterschap verzorgd door Esther van den Akker, Royal HaskoningDHV en Bas Jonkman, TU Delft. Esther neemt ons ook mee in het congresthema: "Ruimte voor Waterbouw".

Lotte Jensen, hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Radboud University geeft een cultuurhistorische kijk op waterbouw en ruimte in Nederland. Daarna verzorgt Martin Wijnen, DG bij Rijkswaterstaat, een presentatie waarna we de ochtend afsluiten met de uitreiking van de Waterbouwprijs.

Het plenaire middagprogramma wordt afgesloten met twee fantastische projecten. Wilbur van Beijnen, Rijkswaterstaat deelt de 'lessons learned' van de Nieuwe Sluis Terneuzen die op 11/10 officieel geopend is. Tenslotte neemt Piet Dircke, Arcadis je in zijn presentatie mee naar de 'Big Apple' met het project: Big U.

Natuurlijk is er nog veel meer te doen en te beleven op de Waterbouwdag! Je vindt er meer dan 30 bedrijven op de Expo en je kunt wederom kiezen uit 5 parallelsessies. Meld je dus snel aan en maak er een (team)uitje van met collega's via de aantrekkelijke WBD-groepsboeking. Aanmelden en programma informatie via www.waterbouwdag.org

Waterbouw Podcasts
Wist je dat de Waterbouwdag ook eigen podcasts maakt? Interessante sprekers, maar ook de winnaars van de Waterbouwprijs hebben een eigen WBD-community podcast! Ook dit jaar is de podcaststudio te vinden op de Waterbouw Expo. De eerder gemaakt podcasts kun je hier beluisteren:  https://www.waterbouwdag.org/podcasts.html

Extra info over 2 van de 5 parallelsessies

In de parallelsessie ‘Young professionals’ organiseren we een “AI proeverij”. Hierin krijg je een overzicht van Artificial Intelligence toepassingen in de Waterbouw voorgeschoteld door @Joostdenbieman van @deltares. In het tweede deel, is het tijd voor een College Tour met @Rutger de Graaf van @Blue21. Rutger deelt de meest recente technische ontwikkelingen voor grootschalige drijvend bouwen projecten voor woningbouw, logistiek en energie. Leer hoe drijvend bouwen past in 'water en bodem sturend" en hoe het kan bijdragen aan de verschillende oplossingsrichtingen binnen de deltascenario's. Tenslotte hoor jij alles over het Floating Future Research Project: het grootste drijvend bouwen onderzoek in Nederland en daarbuiten!

In de parallelsessie: Constructieve waterbouw / Vervanging en Rennovatieprogramma staan vier interessante presentaties gepland. Jan Hein Poodt van Sweco trapt af met het project: Kade 2.020​. Dit innovatieve Amsterdamse kadeproject won afgelopen juni nog de publieksprijs voor kade-innovatie. Vervolgens vertelt Wim Kortlever van Rijkswaterstaat je alles over de calamiteiten bij de Maasstuwen die ons opnieuw laten zien dat het uitstellen van onderhoud, veranderende omstandigheden, en 'vergeten' extreme gebeurtenissen tot falen kunnen leiden. In het 2e deel van de parallelsessie starten we met de presentatie: ‘Maeslantkering automatisch gesloten’. Hierin deelt Ilze Plomp-van der Sar ​van Rijkswaterstaat  lessen uit de praktijk. Tenslotte steken we de over naar Zweden waar de vervanging van 6 sluizen in het ​Trollhättan kanaal centraal staan. Fokke Westebring van WSP gaat o.a. in op de uitdagingen en een van de belangrijkste innovaties in het project: het toepassen van de driehoeksluis. Door de vorm van de sluis kan de aansluiting op de bestaande voorhavens worden gerealiseerd met veel minder ontgraving en dus minder impact op de omgeving.