2e Seminar Smart Buildings/Smart Energy
Omschrijving
Over het thema “vergroening”, “smart” van gebouwen, het nul op de meter maken of zelfs het terug leveren van energie door gebouwen kun je heel wat theoretiseren, maar wat is nu de praktijk? Hoe krijg je de “business case” rond? Welke rol gaat dit spelen in de bouw? Hoe krijg ik als ingenieur of als consument hier mee te maken?
Op 25 april aanstaande zal er bij de TU Eindhoven het tweede deel van een mini-symposium plaatsvinden , georganiseerd door KIVI Bouw in samenwerking met de TU Eindhoven waar diverse grote partijen gaan vertellen hoe goed zij het doen of denken te gaan doen.
Linda van Leeuwen is project- en conceptmanager bij BAM. Dennis van Goch is business developer bij BAM. Met hun team werken zij aan de ontwikkeling van concepten waarmee in korte tijd, terwijl de bewoner in de woning kan blijven wonen, de woning naar Nul-op-de-Meter wordt getransformeerd. De focus ligt hierbij op de seriematig gebouwde naoorlogse woningvoorraad. De volgende stap is de bestaande wijk te transformeren naar een slimme wijk. Hoe van sociale woningbouw een slimme wijk wordt gemaakt en welke resultaten zijn behaald zullen Linda en Dennis samen toelichten.
De ontwikkeling van de concepten vindt plaats in kader van het samenwerkingsverband de Stroomversnelling en het door BAM ontwikkelde innovatieproject REnnovates.
REnnovates wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie uit het Europese Horizon 2020 programma voor onderzoek en innovatie.
Cassandra Vugts, CEO van SPARK, leidt de Spark Campus voor open innovatie in de gebouwde omgeving. SPARK verbindt mensen en organisaties die, vanuit een gedeelde passie en op basis van hun eigen specialisme, bijdragen aan een aantrekkelijk leefklimaat. Cassandra gaat in op het belang van cross-overs en de ontwikkeling van het SPARK ecosysteem.
Freek Bos, Universitair Docent aan de TU/e vertelt over 3D-betonprinten en de uitdagingen die het met zich meebrengt. Onlangs is bij de TU Eindhoven een groot onderzoeksproject gestart naar de mogelijkheden van 3D-betonprinten. De universiteit gaat samen met de bouwindustrie kennis ontwikkelen om over een aantal jaren grensverleggende en makkelijk te recyclen betonproducten te printen. De betonprinter opent een wereld aan nieuwe mogelijkheden. Het vereist alleen veel nieuwe kennis, nieuwe technieken en nieuwe materialen, want beton printen is totaal anders dan het traditionele storten van beton.
Roger Boersma, VolkerWessels iCity , vertelt over het Living Lab Strijp-S in het Triangulum. Doel is om het op Strijp-S aanwezige innovatieve bedrijfsleven verder te ontwikkelen met slimme toepassingen.
Spreker(s)
Elphi Nelissen, decaan TU Eindhoven Bouwkunde, Welkomstwoord
Linda van Leeuwen en Dennis van Goch , Koninklijke BAM Groep nv - ‘van sociale woningbouw naar slimme wijk’ ( De Stroomversnelling en REnnovates )
Peter Krom, Phillips, Verlichtingsoplossingen voor Smart Buildings
Cassandra Vugts , CEO van SPARK, Innovatie initiatieven
Freek Bos, Universitair docent aan de TU-e, 3D printing concrete
Roger Boersma, VolkerWessels iCity , vertelt over het Living Lab Strijp-S in het Triangulum.
Locatie
TU Eindhoven, Zwarte Doos Filmzaal
Groene Loper 4, 5612 AZ Eindhoven
Organisator
Bouw
Elektrotechniek
Regio Zuid
KIVI Students Eindhoven
Young KIVI Engineers
TU/e Bouwkunde en IEEE Benelux Section
Naam en contactgegevens voor informatie
KIVI Young Students (contactpersoon Willem Prajitno, w.w.prajitno@student.tue.nl), KIVI regio Zuid (contactpersoon Adriaan Bakker, adriaan.bakker@hotmail.com) TU Eindhoven, afdeling Bouwkunde (contactpersoon Laurens Schwiebert, laurens@schwiebert.nl)