Wil Nederland zelfstandig, veilig en welvarend blijven dan moeten wij met elkaar de grote uitdagingen van deze tijd oplossen. Als waterrijk land aan zee zijn schepen hierbij onmisbaar. Voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud kunnen wij het ons niet veroorloven om afhankelijk te worden van het buitenland. Onze maritieme maakindustrie is van grote strategische waarde. Om deze sector te versterken is actiever industriebeleid noodzakelijk. In de sectoragenda Maritieme Maakindustrie zijn daarom vijf zogenaamde Koploperprojecten benoemd:

1. Het Maritiem Masterplan.
2. De werf van de toekomst.
3. Smart Maritime.
4. Robotisering wind op zee.
5. Nucleaire voortstuwing van schepen.

Tijdens het mini-symposium zal de sectoragenda Maritieme Maakindustrie in het algemeen en koploper project 5 (nucleair) in het bijzonder aan bod komen. Met dit project wordt verkend hoe de voordelen van kernenergie benut kunnen worden voor duurzaam varende schepen met permanente energievoorziening.

De luxe broodjes worden gesponsord door KIVI en de IMarEST. De taskforce TD CZSK houdt de studenten Maritieme Techniek van de TU-Delft vrij. We vragen derhalve geen eigen bijdrage.