De afdeling DV schreef een KIVI position paper naar aanleiding van de Defensienota 2022 en de komende besluitvorming over vervanging van onderzeeboten en fregatten voor de Koninklijke Marine.

De Raad Wetenschap, Techniek en Maatschappij (RWTM) van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) analyseert ontwikkelingen in de politiek en maatschappij. Op basis daarvan levert zij feiten en duiding vanuit de technologische kennis en ervaring van ingenieurs en publiceert o.a. Position Papers. Het paper waarnaar dit bericht verwijst is opgesteld door onze Afdeling Defensie en Veiligheid (DV) in samenwerking met de RWTM. De inhoud betreft uitsluitend technologische of daarmee verband houdende aspecten.

Wij vragen uw aandacht voor het position paper over de Marinebouw, waarin wij het belang van een technisch hoogwaardige technologische sector voor een technisch hoogwaardige, arbeidextensieve en innovatieve krijgsmacht benadrukken en daarbij een tiental aanbevelingen geven voor beleid m.b.t. de marinebouw sector in Nederland, waaronder de bouw van onderzeeboten.

U vindt het paper op de website via deze link of direct.