De werkgroep “Politiek en techniek” van de afdeling Defensie en Veiligheid analyseert actuele politieke ontwikkelingen in de defensiesector. Zij levert onafhankelijke feiten en duiding vanuit de technologische kennis en ervaring van ingenieurs.

Onze werkgroep Politiek en Defensietechniek heeft de DMP-B brief “Vervanging initiële vliegeropleidingscapaciteit” van 26 januari 2023 bestudeerd en is onder de indruk van het proactieve plan om 60 procent van de initiële training van vliegers van de Koninklijke Luchtmacht gesimuleerd uit te voeren. Het is de bedoeling om 13 vliegtuigen die inmiddels 40 jaar oud zijn te vervangen door 8 nieuwe vliegtuigen en twee simulatoren. Inzet van simulatie technologie geeft zo een zeer wezenlijke bijdrage aan effectievere training tegen lagere kosten.  

Dit besluit van de Staatssecretaris van Defensie past goed bij het commentaar van de werkgroep op het eerste voorstel voor deze vervanging in het DMP-A van 13 januari 2021

De werkgroep heeft nog wel enkele vragen over dit voorstel aan de Tweede Kamer aangeboden. Deze gaan over internationale samenwerking, kwantitatieve behoefte aan middelen, alternatieve financiering en de geplande gebruiksduur. U vindt deze hier.    

_____________________________
Den Haag, 31 januari 2023
Meer informatie over de werkgroep Politiek en Defensietechniek vindt u via deze link.
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de werkgroep via E: dv@kivi.nl 
Wilt u de commentaren en adviezen van de werkgroep per email ontvangen?  Meld u aan via deze link.

Ben je ingenieur en wil je meewerken aan onze adviezen aan de Tweede Kamer? Neem contact op via dv@kivi.nl 
Disclaimer: De gegeven feiten en meningen zijn gebaseerd op open bronnen en op de kennis en ervaring van werkgroep leden.
Dit is geen officieel standpunt van KIVI. De vereniging aanvaardt geen aansprakelijkheid voor hetgeen door de werkgroep of haar leden naar voren is gebracht.

Foto: Andreas Glöckner via Pixabay