Geslaagde excursie Waterloopbos 

Op 19 juni werd de excursie naar het Waterloopbos in Noordoostpolder gehouden. Hoewel de excursie met het maximum van 20 deelnemers volgeboekt was moesten we het in de praktijk toch met enkele mensen minder stellen. De reden hiervoor was gelegen in de door het KNMI voorspelde onweersbuien die tot een afgegeven code geel en in sommige provincies oranje leidde. Dit mocht de pret echter niet drukken. 

Onze gastheer, de heer Jules Overmars van Natuurmonumenten, die tevens ingenieur is en oud medewerker van het Waterbouwkundig Laboratorium nam ons met een boeiende presentatie mee in dit deel van ’s lands waterbouwkundige geschiedenis. Zijn grote inhoudelijke kennis en de combinatie van techniek en natuur deed menig hart sneller kloppen en al snel waren de vragen niet van de lucht. Zoals wel vaker bij dergelijke excursies gaan de antwoorden echter pas leven nadat je de oplossing buiten in “het veld” heb kunnen aanschouwen. Gelukkig trokken de buien snel weg en werden we tijdens de gang door “het veld” getrakteerd op zogenaamd “technisch weer”. 

Deze wandeltocht door het veld leidde langs verschillende modellen van binnen- en buitenlandse havens, kanalen en kusten. Deze werden hier destijds ontworpen om op schaal de verschillende stromingen en scheepvaartbelastingen te testen om zo tot optimale en verantwoorde ontwerpen te komen. Omdat dit oplucht lab begin jaren negentig van de vorige eeuw buiten gebruik raakte en men er nauwelijks nog naar omkeek heeft de natuur er inmiddels bezit van genomen. Jules leidde ons op vakkundige wijze o.a. langs de voorganger van “de Deltagoot” en modellen van de Nieuwe waterweg, de rivierkruising bij Wijk bij Duurstede en de haven van West-Terschelling. Ook werd veelvuldig gewezen op de aanwezige unieke natuur en het ontwerp van het waterkundig lab zelf (incluis aan- en afvoermechanismen). De geslaagde excursie werd afgesloten met een gezellige borrel waarna ieder zijns of haar weegs ging. 

 

 

Ga jij mee op ontdekkingsreis langs de Nederlands geschiedenis van de Waterbouwkunde? Kom dan op 19 juni naar het Waterloopbos!

Het Waterloopkundig Laboratorium (WL) was tussen 1927 en 2008 een Nederlands onafhankelijk wetenschappelijk instituut op het gebied van hydraulica en waterbouwkunde in Delft. In de latere periode stond het instituut bekend als WL | Delft Hydraulics. In 2008 is het overgegaan in het instituut Deltares.

Het Waterloopkundig Laboratorium was een Groot Technologisch Instituut (GTI) en had de taak om waterloopkundige en waterbouwkundige kennis te verwerven, te genereren en uit te dragen. Het deed onder meer onderzoek naar de oorzaken van veranderingen in de loop van rivieren, zeearmen en kusten de eventuele beĂŻnvloeding daarvan door waterbouwkundige activiteiten. Het instituut had een belangrijke adviserende rol bij de totstandkoming van de Deltawerken. Het instituut kende vestigingen in Delft en later in Noordoostpolder. (bron. Wikipedia)

Van 1951 tot 1996 was er in de Noordoostpolder een Waterloopkundig Laboratorium "De Voorst"  (WLV) gevestigd. Het gebied lag in het Voorsterbos bij de Zwolse Vaart en het Kadoelermeer, tussen Marknesse, Kraggenburg en Vollenhove. Er was hier ruimte om grote schaalmodellen van zeearmen en havens aan te leggen om daarmee de invloed van waterbouwkundige werken op de loop van het water te kunnen voorspellen. Ook kon hier gebruik worden gemaakt van de grote verschillen in het peil van de oppervlaktewateren in de omgeving. Vooral gedurende de periode van de planning en aanleg van de Deltawerken in Zuidwest-Nederland vervulden de watermodellen een belangrijke rol. Ook werd hier een model gemaakt voor de reconstructie van de haven van Lagos (Nigeria). (bron. Wikipedia)

Vanaf de jaren 1980 begonnen computermodellen bruikbaar te worden om mogelijke waterstromen in kaart te brengen en verminderde de noodzaak van zeer grootschalige fysieke watermodellen. In verband hiermee besloot het WL in 1995 de activiteiten in Delft te concentreren en de vestiging in de Noordoostpolder te sluiten. (bron. Wikipedia). Het terrein werd uiteindelijk in 2002 gekocht door Natuurmonumenten. Het kreeg, als deel van het Voorsterbos, de naam Waterloopbos. De watermodellen zijn nog steeds te bekijken; in het bos loopt een wandelpad langs de verschillende waterlopen.

De KIVI afdeling voor Landgebruik en Watermanagement organiseert in samenwerking met de KIVI afdeling Waterbouw een boeiende middag excursie naar het Waterloopbos. Heb jij je altijd al afgevraagd hoe de grote waterwerken in de wereld tot stand zijn gekomen? Dan moet je hierbij zijn!

Heb jij meer interesse in landschapsinrichting of gebiedsontwikkeling? Dan is deze excursie ook voor jou boeiend! Aan de orde komt namelijk ook hoe Natuurmonumenten de komende 10 jaar het Waterloopbos gaat ontwikkelen. Niet alleen zullen de verschillende modellen gerestaureerd worden maar tevens komt er een groot educatief waterspeelmodel. Op deze manier wordt de verbinding gelegd tussen landschapsontwikkeling en waterbouw in verleden, heden en toekomst!

Van harte welkom op woensdag 19 juni van 13.00-17.00 uur: Voorsterweg 34, 8316 PT Marknesse

Programma

13.00 - 14.00 uur inloop met koffie/thee:

14.00 – 16.00 uur excursie

16.00 - 17.00 uur borrel + napraat

Interesse gewekt? Geef je dan snel op via de aanmeldbutton rechts (NB. in eerste instantie zijn er 20 plekken beschikbaar)

Meer info:

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/waterloopbos/info-en-contact

https://nl.wikipedia.org/wiki/Voorsterbos

 

Â