Hello World, 9 november 2021
Terugblik
De Geotechniekdag 2021 stond in het teken van het thema "Hello World". Dit thema symboliseerde twee belangrijke aspecten binnen het vakgebied geotechniek. Enerzijds verwijst "Hello World" naar de eerste stappen die een beginnend programmeur zet, een knipoog naar de groeiende impact van digitalisering en datascience in de civiele techniek. Anderzijds weerspiegelt het de relatie tussen geotechnische ingenieurs en hun omgeving, waarin de verwachtingen van duurzame, circulaire en ecologisch verantwoorde oplossingen steeds hoger liggen.
Tijdens deze dag werd duidelijk dat de geotechniek midden in deze wereld staat en zich actief bezighoudt met de snelle ontwikkelingen in digitalisering en de toenemende betrokkenheid van de omgeving. De kansen die digitalisering biedt, zoals snellere en betrouwbaardere ontwerpen, sluiten naadloos aan bij de vraag van de omgeving naar transparante en betrokken oplossingen.
De dag bood een gevarieerd programma met parallelle sessies die actuele thema's belichtten, waaronder:
- Model en experiment
- Complexe projecten
- Duurzaamheid en inpassing
- Automatisering en AI
Het programma werd verder verrijkt door diverse keynote sprekers. Professor Ken Gavin van de TU Delft sprak over wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van grond-constructie interactie en de impact van klimaatverandering op infrastructuur. Paulus Eckhardt, directeur Digitale Transformatie en Innovatie bij Ballast-Nedam, belichtte de praktische ontwikkelingen binnen digitalisering en geotechniek met zijn lezing "Digitalisering & Geotechniek: Het nieuwe fundament?". Tot slot deelde Joek Peuchen van Fugro, zijn inzichten in geavanceerde grondmodellen voor offshore toepassingen.
De dag werd afgesloten met de paneldiscussie Chartered Engineer: toegevoegde waarde of papieren tijger? Met aansluitende de uitreiking van de Keverling Buismanprijs. Deze prijs voor het beste afstudeeronderzoek op geotechnisch gebied werd dit jaar gewonnen door Hassan Ali Dahir (HBO) en Britt Wittekoek (TU).
Presentaties
Sessie Model en experiment
TKI-project InPAD - Axiaal draagvermogen van palen in zand - Dirk de Lange (Deltares) & Kevin Duffy (TU Delft)
Sessie Complexe projecten
- Fietskelder IJboulevard in complexe ongeving - Sandro Castellani (Van Hattum en Blankevoort)
- Risicoreductie in fundatie-installatie projecten: toepassing van data en AI - Jort van Wijk (IQIP)
- Risico-gestuurd onderzoek Ring Utrecht Verdiepte Ligging A27 en haar omgeving - Derk van Ree (Deltares)
- Probabilistisch ontwerp van Waalbandijk leidt tot nieuwe inzichten voor situatie met significant overslagdebiet - Casper Gies (Royal HaskoningDHV)
Duurzaamheid en inpassing
- Duurzaam dijkontwerp langs "Moedertje Maas" - Arnout van Linde (Fugro)
- Waterveiligheidslandschappen - gebiedsgerichte oplossing met meer-waarde voor maatschappij en veiligheid - Ellen Tromp (Deltares)
- Samenwerking leidt tot een digitale gereedschapskist voor toekomstige geotechnische ingenieurs - Jacco Haasnoot (CEMS) & Stijn Jansen (VIKTOR)
Automatisering & AI
- Automated parameter determination in geotechnical engineering - Ivanka van Berkom (Witteveen + Bos)
- Toepassing van een Data-Driven aanpak voor het bepalen van zetting - Klaas Siderius (Fugro)
- Automatisering van stabiliteit en kritische treinsnelheid voor railinfrastructuur - Bas van Dijk (Arcadis)
- Geotechnisch ontwerp geautomatiseerd: de winst in de praktijk - Toon van der Linden (Royal HaskoningDHV)
Exposanten
Deelnemende exposanten waren: A.P. van den Berg, Allnamics, Boskalis, CEMS, CloudPiling, CRUX, Deltares, Geoconstruct, Geomil Equipment, Hektec, HUESKER Synthetic, Joosten Concepts, Keller Funderingstechnieken, MBS Kelderbouw, NVAF, PAOTM, Sensar, TenCate Geosynthetics/Nepocon, Tensar, Uretek en Voorbij Funderingstechniek