Van de Klimaattafels naar de wijken.

Aan de klimaattafels, waaronder die van de Gebouwd Omgeving, is overlegd over de wijze waarop de doelstellingen van het Klimaatakkoord kunnen worden gerealiseerd. Aan de klimaattafel Gebouwde Omgeving sprak men over de wijze waarop (kantoor-)gebouwen en woningen van energie kunnen worden voorzien voor verwarming, verlichting en andere zaken. Het eindrapport is in de Haagse politiek besproken, waarna aan de 30 energieregio’s van Nederland opdracht is gegeven één en ander uit te werken voor de eigen regio en een strategie te schetsen welke oplossingen voor de regio’s worden voorzien. De resultaten zijn vastgelegd in de RES’sen (Regionale Energie Strategieën). De gemeentes hebben de opdracht deze RES’sen voor elke wijk uit te werken in concrete oplossingen om woningen en kantoorgebouwen van energie te voorzien, de wijkwarmteplannen. In de praktijk blijkt dat bewoners/woningeigenaren, hoewel dit hen direct aangaat, hierbij nauwelijks of in het geheel niet worden betrokken. Bewoners weten niet wat er op hun afkomt, begrijpen de techniek niet en weten niet wat het hun gaat kosten. De acceptatie door bewoners voor de plannen van gemeentes is dus niet erg groot.

Bewoners nemen zelf het initiatief.

In een aantal gemeentes wachten bewoners en woningeigenaren niet af met welke gemeentelijke plannen zij geconfronteerd gaan worden. Zij nemen dan zelf het initiatief en gaan zelf op zoek naar een wijze waarop de woningen in hun eigen wijk van energie kunnen worden voorzien voor wanneer het gas definitief wordt losgekoppeld. Wijkbewoners verenigen zich en starten een project om samen de energietransitie in hun wijk vorm te geven. Vaak worden andere, professionele partijen betrokken voor advisering op technisch, organisatorisch, financieel en juridisch gebied. Een niet eenvoudig traject met de nodige risico’s!

Project SpaarGas in Haarlem.

Eén zo’n project is het SpaarGas project in het Ramplaankwartier in Haarlem. Deze wijk kenmerkt zich door woningen die deels nog voor de tweede wereld oorlog zijn gebouwd, met de kenmerken van dien! Hier verenigen bewoners/woningeigenaren van zo’n 1200 woningen zich en willen in samenwerking met de gemeente Haarlem zelf hun woningen geschikt maken om van het gas af te gaan. De rode draad in dit webinar bevat de volgende elementen:
1. de technische oplossing die is ontworpen door de TU Delft. Deze richt zich op het isoleren van woningen, het toepassen van PVT en warmtepompen en het aanleggen van een wijkwarmtenet.
2. de vraag hoe je voldoende bewoners meekrijgt in de plannen. Een duidelijk verhaal over o.a. de financiering is hierbij uiterst belangrijk!
3. De samenwerking met de gemeente Haarlem. Welke rol speelt de gemeente, nu de bewoners zelf initiatieven ontwikkelen?
Ook belangrijk zijn vragen als welke andere partijen zijn betrokken, en hoe organiseer je de realisatie? Er blijken heel wat hobbels te nemen om een dergelijk project overeind en geaccepteerd te krijgen!

De spreker

Peter Bon heeft inzicht gegeven in de diverse aspecten van het project. Hij is zelf bewoner van de wijk en als wijkbouwmeester en lid van het kernteam actief betrokken.
Hij is eigenaar van een Management & Consultancy bureau; tevens heeft hij jaren als divisie directeur gewerkt bij AEG Power Systems gewerkt.

Presentatie en webinar:

De presentatie van het project SpaarGas en de Intro met Q&A,  kunt u ook vinden onder "Documenten". Verdere projectinfomatie is te vinden bij: https://ramplaankwartier.nl/spaargas/

Wilt u het webinar van onze E-lunch 21-07-2021 nog een keer terug zien? Deze kunt u na 6 augustus terug zien op het besloten KIVI YouTube kanaal, beslist een reden om lid te worden van het KIVI.



Â