EnergyNL2050-2 Verkenning Energievraag
Door Professor Kornelis Blok (Ecofys), tevens dagvoorzitter) werd in de inleiding aangegeven, dat het thema "Transitie naar een duurzame industriesector" essentieel is voor de transitie naar duurzame energie en materialen. Hij wees op het belang en absolute noodzaak voor het verminderen van de CO2 uitstoot met het naar nul te brengen in 2050 of eerder, zoals is te zien in de grafiek "Rijk zonder CO2' Raad voor Leefomgeving, 2015 .Â
De verduurzaming van de industrie werd door Ernst Worrell (Universiteit Utrecht) met sprekende beelden en uitspraken in beeld gezet, zoals met de "The Perfect Storm", waaruit blijkf dat onafhankelijke deel aspecten zich kunnen bundelen samen tot een elkaar versterkend geheel (totaal scenario).
Met de overzichten van "Greenhouse Gas Emissie" werd, zowel het overzicht op wereldschaal als die van het Nederland vastgesteld. Het gevolg is een nu te sterke temperatuurstijging van aarde.
Naast energie-efficiency is de optie om efficient (minder afval), het zuinig omgaan met (zelfzame) materialen en recyclen (Circular economy) noodzakelijk. Het blijkt, dat voor nieuwe materialen zeer veel energie benodigd is. Tevens zal meer het gebruik gemaakt moeten worden van biofuels, duurzaam opgewekte elektriciteit en opslag van energie in diverse vormen. Dan wordt een overzicht gegeven over de potentiële efficiency maatregelen voor de staal- en chemische industrie.
Marijn de Graaff (TNO) gaf een heldere uiteenzetting over de mogelijkheden over de elektrificering van de chemische industrie en de stand van zaken t.a.v. "The VoltaCHem Road", het stappenplan, om duurzame grondstoffen voor de chemische processen te verkrijgen, de ontwikkeling van nieuwe technologiën met de inschatting naar haalbaarheid en het laten zien van de aanpak van de elektrificering van de industrie in 2050, het scenario, dat is gebasserd op EU study.
De staalsector heeft het hoogste aandeel in energie gebruik en CO2 uitstoot in Nederland. De energiebesparing en CO2-reductie in de staalindustrie met mogelijkheden en onmogelijkheden zijn door Hans Kiesewetter (Tatasteel) scherp en helder belicht. Tevens is het van belang om tijdig klaar te zijn met nieuwe beproefde technologiën op het moment van het vernieuwen van een hoogoven (1 keer per 15 jaar).
Deze liggen in het toepassen van maatregelen voor energie-efficiency of het beperken het gebruik van compacte energiedragers (steelkool) of het sterk reduceren van CO2 uitstoot.
Remko Ybema (Akzo Nobel) liet met de "Sustainability approach of AkzoNobel" zien, hoe dit deel van de chemische sector al op weg is naar een sterke verduurzaming van de chemische processen en de eigen productie duurzame energiedragers, zoals bij de chooorproductie de waterstof, die vrijkomt bij elektrolyse van zout (NaCl) duurzaam is, als deze met elektrische energie duurzaam verkregen is. De grootste kostenpost voor AKzo Nobel blijkt energie te zijn, waarvan nu al 35% duurzaam wordt verkregen. Dit % zal stijgen, door o.a. verdere participatie in PV- , wind- en warmte projecten.
Tevens is het verduurzamen verankerd in het bewustwordingproces (incentives) van medewerkers en het variabele beloningsdeel van het management.
Ook wordt in de keten in de chemische sector veel gebruik gemaakt van de duurzame grondstoffen en halffabrikaten.Â
In de conclusies benadrukte de dagvoorzitter Kornelis Blok, dat de verduurzaming van de industrie de hoogste prioriteit dient te krijgen om de CO2 reductie echt naar nul te krijgen. Dit kan niet zonder de steun van de overheid, die het benodigde beleidskader tijdig dient te scheppen.
De gehele bijeenkomst is terug te zien op video en deze is te vinden onder
Video's Energy NL 2050 Seminars
De agenda en de presentaties van de sprekers kunt u nalezen via de onderstaande links (bijlagen):
Omschrijving
Afspraken in Parijs:
Na de afspraken op de klimaattop in Parijs is de urgentie om wereldwijd de CO2 uitstoot naar bijna nul te brengen duidelijk.
Deze bijeenkomst van EnergyNL2050 is de tweede van een serie van vier over de totale energiebehoefte van Nederland en hoe de energievoorziening er in 2050 uit zou kan zien, die dan (bijna) CO2 vrij zal zijn.
Transitie:
Aan de orde is de transitie van het totale Nederlandse energiesysteem –elektriciteit, warmte transport- naar een vergaand verduurzaamd scenario.
Doelstelling is de verduurzaming van het energiesysteem en de CO2-emissie tot ruim onder de 30 Mton te laten dalen. Elektrificeren speelt hierbij een belangrijke rol en zal daardoor leiden tot een sterke toename van de elektriciteitsvraag, van de 120 TWh nu naar het dubbele of drievoudige in 2050.
Bijeenkomst EnergyNL2050:
In deze tweede bijeenkomst zal de energievraag van de industriesector, de verduurzaming daarvan, besproken worden.
De industrie verbruikt aan energie jaarlijks ca. 150 TWh aan fossiele brandstoffen, een belangrijk deel van het totale Nederlandse energieverbruik van ca. 750 TWh. Daarnaast gebruikt voornamelijk de chemische industrie voor de aanmaak van de grondstoffen voor de kunststofindustrie veel fossiel (ca. 175 TWh).
Verduurzamen van de industrie is complex in het bijzonder, doordat er voor veel industriële processen hoge temperaturen vereist worden.
In deze bijeenkomst wordt, na de inleiding over de transitie naar een duurzame industriesector, specifiek ingegaan op enkele belangrijke onderdelen, die intensief besproken worden.
Uitgangspunt
Basis zal zijn een recent rapport dat door CE-Delft is gepubliceerd op vraag van het RLI-instituut met de titel: “Verkenning functionele energievraag en CO2-emissies tot 2050”, te vinden via de onderstaande link http://www.rli.nl/publicaties/2015/advies/rijk-zonder-co2-naar-een-duurzame-energievoorziening-in-2050. In dit document zijn beschouwingen en scenario’s van instanties en partijen meegenomen.
Te bereiken met openbaar vervoer via Utrecht CS en bus lijn 12 (vertrek van perron C8 Utrecht CS, jaarbeurszijde).
Met de auto: Parkeren in parkeergarage Cambridgelaan op de Uithof of beter i.v.m. de aanleg de tramlijn op De Uithof waardoor de parkeerplaatsen op de Uithof vaak vol zijn tijdens de kantooruren.
Er is een nieuw parkeerterrein bij de afrit 28 Utrecht-De Uithof, kruising Universiteitsweg, met voldoende parkeerplaatsen (2000 plaatsen). Kosten per dag maximaal € 5,- inclusief openbaar vervoer vanaf de parkeergarage (elke 10 minuten een shuttle bus)
http://www.slimutrechtin.nl/pagina/3/p-r-locaties/5/ten-oosten-van-de-stad-bij-de-a28-ligt-p-r-de-uithof/
Spreker(s)
Dagvoorzitter: prof. dr. K. (Kornelis) Blok
Hoogleraar Energiesysteem analyses afdeling ESS University of Technology Delft.
In 1984 Ă©Ă©n van de oprichters van Ecofys waar hij nu wetenschappelijk directeur is.
prof. dr. Ernst Worrell, Universiteit Utrecht
Chair: Energie, materialen & milieu
Profile: Relaties tussen energie- en materiaalgebruik en milieu, en mogelijkheden om deze te beperken door middel van efficiencyverbetering.
ir. Martijn de Graaff TNO
Martijn combineert gedegen kennis van communicatie en off- en online mediaproductie aan projectmanagementkwaliteiten. Voelt zich op z’n gemak als de to-do list uitpuilt. Is Neerlandicus met een bèta-tic. Begon zijn loopbaan met het organiseren van grote leesbevorderingsevenementen voor jongeren en scholen. Via de wetenschapscommunicatie kwam hij terecht in de bètatechniek. Coördineerde alle communicatie en media van het Platform Bèta Techniek, was projectleider BètaMentality en hoofd communicatie van de Internationale Wiskunde Olympiade 2011.
ing. Hans Kiesewetter Group Environment Tata Steel
Remko Ybema appointed Manager External Affairs Energy AkzoNobel.
Locatie
Boothzaal Bibliotheek Universiteit Utrecht
Heidelberglaan 3 3584 CS Utrecht
Organisator
Elektrotechniek
Utecht Sustainabilty Institute
Naam en contactgegevens voor informatie
Het Team EnergyNL2050 bestaat uit de volgende leden van KIVI-Elektrotechniek: Dr. Ir. Steven Luitjens M 06 46 72 66 89 Ir. Loek Boonstra Ir. Eric Persoon Ing.Paul van Moerkerken M 06 11 28 72 26
Verkenning functionele energievraag en CO2-emissie
Documenten
- 0. intro USI-KIVI EnergyNL2050-2 Verkenning energievraag 2 22-11-2016.pdf
- Naar een duurzame industrie in een net-zero carbon world door prof. dr. Ernst Worrell, Universiteit Utrecht
- Naar een CO2-arme procesindustrie door electrificatie van de chemie door dr. Martijn de Graaff, TNO/VoltaChem
- CO2 reductie in de staalproductie door ing. Hans Kiesewetter, Group Environment Tata Steel
- Verduurzamingsaanpak bij AkzoNobel door Ir. Remko Ybema MSc, AkzoNobel
- Succesvolle energietransitie vereist dialoog Ensoc 29-04-2015
- Energy Efficiency in the Steel Industry Hans Kiesewtter Tata Steel