Omschrijving

Siliciumcarbide (SiC) werd bij toeval ontdekt in 1891 door de Amerikaan Acheson bij zijn pogingen op kunstmatige wijze diamant te maken. In tegenstelling tot vele alchemisten voor hem, bleven zijn inspanningen niet geheel zonder resultaat. Tijdens zijn experimenten ontstonden donkere, grillige kristallen met een hardheid die slechts door diamant en boriumcarbide wordt overtroffen.

1891:Ontdekking SiC door Acheson
1972-1974: Ontwikkeling nieuwe SiC-technologie
1973: Start SiC-productie in Delfzijl en oprichting Elektroschmelzwerk Delfzijl B.V. (ESD)
1981: Energieterugwinningscentrale in Delfzijl - benutting van procesgassen
1990: Bouw ontzwavelingsinstallatie in Delfzijl
1994: ISO 9001 certificaat
1995: Bouw waterzuiveringsinstallatie in Delfzijl
2001: Verzelfstandiging ESK-SiC van Wacker
2004: Overname ESD door Kollo holding b.v.
2005: Elektroschmelzwerk Delfzijl B.V. wijzigt naam in Kollo silicon carbide b.v.
2009: Overname Kollo silicon carbide b.v. door REF-Processing GmbH.
Naamswijziging Kollo silicon carbide b.v. in ESD-SIC bv.

ESD-SIC produceert siliciumcarbide (SiC) uit de grondstoffen zand en petroleumcokes. Zand en cokes worden in de juiste verhouding tot reactiemateriaal gemengd. Van dit mengsel wordt een hoop materiaal ofwel een oven gebouwd (circa 3500 ton). Midden in deze oven bevindt zich een kern van grafiet die dient als stroomgeleider. De oven wordt afgedekt met een plastic folie om de tijdens het productieproces vrijkomende procesgassen op te vangen, te ontzwavelen en te hergebruiken voor energieopwekking.
De grafietkern wordt aangesloten op een transformator en onder spanning gezet. Als gevolg van de weerstand loopt in de kern van de opgebouwde oven de temperatuur op tot ca. 2500oC. Bij deze temperatuur ontleden het zand en de cokes, waarbij het kristal SiC ontstaat. Voor de intense verhitting van de oven is enorm veel elektriciteit vereist, het proces is daardoor zeer energie-intensief.
Siliciumcarbide is een stof die onder andere gebruikt wordt als schuur- en slijpmiddel, als hittebestendig materiaal voor onder meer dieselroetfilters en als toevoegmiddel aan gietijzer.

Door zijn extreme hardheid is siliciumcarbide een belangrijk materiaal in de slijpmiddelenindustrie. Grof tot zeer fijn siliciumcarbide kan gebruikt worden in losse en gebonden toepassingen. ESD-SIC produceert zowel donker als groen siliciumcarbide. Groen siliciumcarbide bevat minder onzuiverheden en heeft de beste slijpeigenschappen.

De grondstoffen voor deze kwaliteiten worden geproduceerd in Delfzijl. Deze kwaliteiten worden door ESK-SIC wereldwijd geleverd met korrelfracties naar wens.

ESD-SIC is de meest milieuvriendelijke en energiezuinigste siliciumcarbideproducent ter wereld en is als Best Reference beoordeeld in de EU.
ESD-SIC produceert de hoogste kwaliteit SiC voor diverse duurzame toepassingen met behulp van de best beschikbare milieutechnische installaties en met inachtneming van de veiligheids- en arbeidsomstandighede

14:00 - 14:30 uur Ontvangst.
14:30 - 15:30 uur Presentatie Proces- en Produkt-techniek.
15:30 - 15:45 uur Interactie met vragen en discussie.
15:45 - 16:45 uur Rondleiding en bezichtiging fabriek.
16:45 - 17:00 uur Afsluiting.

Locatie

Kloosterlaan 11-13 9936 TE Farmsum

Organisator

Regio Noord

Naam en contactgegevens voor informatie

Mevr. ing. A.M.T.M. Oudejans. de Hilde 4. 9531 MH Borger. tel: 0599 - 236489.

amoudejans@planet.nl

ESD-SIC b.v. Postbus 127 9930 AC DELFZIJL Nederlan