Omschrijving

De filosofie achter Green Planet is een brede acceptatie van duurzame brandstoffen. Dit kan alleen slagen als er bewuster aandacht is voor dit onderwerp. Daarom is er voor gekozen om biobrandstoffen aan te bieden in een uniek vormgegeven tankstation en ruimte te maken voor informatie en educatie. Het informatiecentrum richt zich op duurzaam energiegebruik. Het energiestation is er op gericht om zoveel mogelijk energie te sparen, door gebruik te maken van besparingstechnieken en duurzame opwekking.

Behalve het informatiecentrum zijn er plannen voor een restaurant met een duidelijke link naar duurzaamheid. In het restaurant zal aandacht worden geschonken aan biologisch verantwoord slowfood.
Zzp’ers, duurzame rijders en dagjesmensen. Dat zijn de belangrijkste klantengroepen voor Green Planet, het nieuwe, ‘groene’ tankstation in het Drentse Pesse. Pomphouder Edward Doorten was lang bezig om het mogelijk te maken, maar is erin geslaagd om voor 4 miljoen euro een vestiging neer te zetten die afwijkt van vrijwel alles wat in tankstationland tot dusver te zien was.

Ruim tien jaar heeft het geduurd voordat Doorten zijn droom kon realiseren: een tankstation dat uitblinkt in duurzaamheid en de klant op al zijn wenken bedient.

De ondernemer was op zoek naar een nieuwe vestiging. Duurzaamheid moest daarin een belangrijke rol spelen. Daarom biedt hij bij Green Planet, naast de gebruikelijke brandstoffen, ook een scala aan groene brandstoffen en energiedragers aan, met onder meer Blue One 95, Flexi Fuel E85, BDNext (biodiesel) en groengas.

Groengas komt naar het tankstation via een kilometerslange buis, die rechtstreeks van afvalverwerker Attero komt. Groengas wordt namelijk gemaakt van afval. “De inwoners van Pesse kunnen dus bij Green Planet hun eigen afval tanken.”

Ook voor ‘elektrische’ rijders zijn voorzieningen aanwezig. “Daar komt waterstof straks nog bij, zodra er een markt voor is. De mogelijkheid voor lng onderzoeken we nog.” Voor trucks is ook groengas beschikbaar, net als lpg. “Daar kan de nieuwste generatie vrachtauto’s ook op rijden. Het zijn hybride-achtige auto’s die zich op zowel diesel als lpg voortbewegen.”

De vormgeving van het tankstation is behoorlijk afwijkend van wat gebruikelijk is. Geen platte, rechthoekige luifel, maar een rond, schuin aflopend dak met een doorsnede van zo’n zeventig meter. Op het dak staan twee windturbines die het tankstation van stroom voorzien. “En de stroom die we niet gebruiken, gaat het net op.

Naast de duurzame rijders wil Doorten ook dagjesmensen naar Green Planet trekken. Daarom richtte hij aan de achterkant van het tankstation een terras in, waar bezoekers uitzicht hebben op het Drentse landschap inclusief speelgelegenheid voor kinderen. Bij het terras is een soort loket aanwezig waar klanten hun bestelling door kunnen geven.



14:00 uur Ontvangst in het nieuwe tankstation
14:15 - 14:45 uur Presentatie Green Planet
14:45 - 15:00 uur Pauze met koffie/thee
15:00 - 16:00 uur Rondleiding in het nieuwe tankstation c.a.
16:00 - 16:30 uur Gelegenheid voor vragen en discussie.
16:30 uur Afsluiting activiteit

Spreker(s)

Edward Doorten (Green Planet)
Piet Dijkshoorn (KIVI Noord)

Locatie

Bultinge 2. 7933 TZ Pesse

Organisator

Regio Noord

Naam en contactgegevens voor informatie

P. Dijkshoorn. K.S. Leguit

k.s.leguit@hccnet.nl