Medische Techniek in het UMCG
Omschrijving
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is Ă©Ă©n van de grootste ziekenhuizen in Nederland en de grootste werkgever van Noord-Nederland. De ruim 10.000 medewerkers werken in de patiĂ«ntenzorg en aan vooraanstaand wetenschappelijk onderzoek, waarbij de focus ligt op âgezond en actief ouder wordenâ. In het kader van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs wordt nauw samen gewerkt met de Rijksuniversiteit Groningen. Er worden studenten opgeleid tot arts, tandarts of bewegingswetenschapper en artsen opgeleid tot medisch specialist. PatiĂ«nten komen in het UMCG voor basiszorg, maar ook voor zeer specialistische diagnostiek, onderzoek of behandeling. De zorg wordt gegeven door de beste dokters en verpleegkundigen. Samen met ondersteunend personeel werken zij dagelijks aan die ene, gemeenschappelijke doelstelling: bouwen aan de toekomst van gezondheid.
Het UMCG heeft 3 kerntaken: zorg, onderwijs en onderzoek
Vanavond geven onderzoekers bij UMCG een inkijk in hun onderzoeksveld.
Toelichting lezingen en rondleidingen
Looplab (Halbertsma)
Kinderen met Spina Bifida hebben loopstoornissen als gevolg van beschadiging van motorische zenuwen. Hierdoor functioneren spieren van de onderste extremiteiten beperkt of geheel niet. Met behulp van onderbeen/voet orthesen wordt geprobeerd om de loop functie bij deze kinderen te optimaliseren. De verbetering hiervan is o.a. afhankelijk van de eigenschappen van de toegepaste orthese. In een looplab kan het effect van orthesen op de loop functie worden vastgesteld door de Grond Reactie Krachten en Spier Momenten te meten.
Thoraxcentrum (Maass)
De functie van het hart kan worden geĂ«valueerd door het meten van de elektriciteit (bijvoorbeeld door een âhartfilmpjeâ) en door het meten van de volumeverplaatsing (âpompfunctieâ). De achtergrond van deze technieken zal in het kort worden uitgelegd en tijdens de rondleiding zullen toepassingen in de praktijk worden gedemonstreerd.
Klinische Neurofysiologie (Maurits)
Bij de klinische Neurofysiologie worden technieken zoals electroencefalografie, electromyografie, ultrasound, trancraniele magnetische stimulatie en accelerometrie gebruikt om te meten aan hersenen, zenuwen en spieren. Ik zal een kort overzicht geven van de klinische mogelijkheden van een aantal van deze meettechnieken. Bij de rondleiding op de afdeling zullen de gebruikte apparaten getoond en waar mogelijk gedemonstreerd worden.
19:00-19:30 ontvangst
19:30-20:30 plenaire lezingen
Drs. Fokke Boorsma âMedische techniek in het UMCGâ
Dr. Jan Halbertsma âHet effect van enkel-voet ortheses op het loop patroon van kinderen met Spina Bifida
Dr. Alexander Maass âDiagnostische en therapeutische apparaten in de cardiologieâ
Prof. dr. ir. Natasha Maurits âMeten is weten: klinische toepassingen van neurofysiologische meetmethodenâ
20:30-21:00 pauze, lopen naar lokaties voor rondleidingen
21:00-21:45 rondleidingen op lokatie (keuze tussen looplab/Thoraxcentrum/KNF)
21:45-22:00 terug naar Onderwijscentrum
Spreker(s)
Drs. Fokke Boorsma Hoofd - Medische Techniek UMCG
Dr. Jan Halbertsma Wetenschappelijk medewerker - Looplab UMCG
Dr. Alexander Maass Cardioloog â Thoraxcentrum UMCG
Prof. dr. ir. Natasha Maurits Hoogleraar Klinische Neuroengineering â Neurologie UMCG
Locatie
Onderwijscentrum, lokaal 4
Organisator
Regio Noord
Medische Technologie
UMCG
Naam en contactgegevens voor informatie
Dirk van Oerle, Tel: 06 40702032