Nieuwjaarsbijeenkomst 2015 Regio Noord
Omschrijving
Ook dit jaar combineert het KIVI Regio Noord haar nieuwjaarsreceptie met een inhoudelijk zeer interessant bezoek. Dit keer aan het Water Applicatie Centrum (WAC) in Leeuwarden.
Het WAC faciliteert het bedrijfsleven en onderwijs in infrastructuur en inventaris t.b.v. het uitvoeren van onderzoek. Naast de infrastructuur biedt het WAC technische ondersteuning voor het bouwen en onderhouden van proefopstellingen, analyse-ondersteuning, inkoop, service en veiligheid.
In het WAC kunnen bedrijven, organisaties en instellingen terecht die zelf niet over faciliteiten beschikken om (grootschalig) onderzoek te verrichten.
Het WAC is gevestigd op de Watercampus in Leeuwarden en geeft fysieke invulling aan de innovatieketen. De Watercampus fungeert als een belangrijke schakel in de versterking van de innovatiekracht en het valorisatievermogen van de Topsector Water. Door onderdeel te zijn van de innovatieketen heeft het WAC goede contacten met de andere partijen op de Water Campus. Het WAC levert een fysieke bijdrage aan de European Water Technology Hub.
Naast het optimaal gebruik maken van dit netwerk ontstaat er toegang tot gekwalificeerd talent. Studenten o.a. aan de opleiding van de afdeling Life Sciences & Technology van de Hogeschool VHL en NHL Hogeschool zullen in het WAC in een real life setting praktijkonderwijs volgen, experimenten uitvoeren en samen onderzoek uitvoeren aan de nieuwste technologieën.
Een voorbeeld van zo’n vervolgonderzoek en van een net nieuw gestart project:
Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij Brabant (TOM) wil voor het glastuinbouwgebied, Nieuw Prinsenland, een installatie realiseren voor de verwijdering van gewasbeschermingsmiddelen uit spuiwater. Hiervoor is Bruine de Bruin B.V. en Van Remmen UV Techniek B.V. gevraagd om een demonstratie-installatie te bouwen op basis van geavanceerde oxidatie. Parallel aan de bouw van deze installatie heeft het CEW laboratoriumonderzoeken uitgevoerd met de Collimated Beam opstelling, om de optimale instellingen (benodigde UV en H2O2 dosis) voor deze technologie te bepalen. In fase twee worden deze proeven opgeschaald naar een capaciteit van circa 50 l/h om representatieve resultaten te verkrijgen voor de praktijk. Naast het standaard onderzoekswater met een mix van 12 gewasbeschermingsmiddelen, wat ook gebruikt wordt door de WUR Glastuinbouw, wordt ook praktijkwater getest.
Het CEW voert dit project uit. Dit doet zij in opdracht van TOM, Bruine de Bruin B.V. en Van Remmen UV Techniek B.V.. Het project is erop gericht de toepassing van UV/H2O2 voor de verwijdering van gewasbeschermingsmiddelen uit spuiwater van de glastuinbouw te optimaliseren.
De proeven worden uitgevoerd in het Waterapplicatiecentrum (WAC) op de Water Campus Leeuwarden. De resultaten worden vertaald naar de demo installatie die begin 2015 op de glastuinbouwlocatie in Nieuw Prinsenland opgestart wordt.
15:45 - 16:00 uur Ontvangst op het Water Applicatie Centrum (WAC).
16:00 - 17:00 uur Rondleiding in het WAC, met kennismaking met "de projectenmarkt". Hierbij vertellen enkele projectverantwoordelijken over hun (onderzoek)project.
17:00 - 17:30 uur Transfer van het WAC naar de Joh. de Doperkerk (Science Center for water Technologie).
Voor alléén receptiegangers:
Neem bij winterse omstandigheden warme kleding mee! De kerk kan dan koud zijn.
17:30 - 19:00 uur Nieuwjaarsreceptie van KIVI Regio Noord in de Joh. de Doperkerk (rond het altaar in de algemene ontvangstruimte).
19:00 uur Afsluiting Nieuwjaarsbijeenkomst 2015.
Spreker(s)
Länk Vaessen (CEW)
Dirk van Oerle (Voorzitter KIVI Regio Noord)
Piet Dijkshoorn (Bestuurslid KIVI Regio Noord & Manager Events and Activities)
Locatie
Receptie vangt aan om 17:30 uur
Organisator
Regio Noord
Naam en contactgegevens voor informatie
Piet Dijkshoorn. 06-41438072