Omrin
Omschrijving
Omrin (Afvalsturing Friesland) verwerkt ieder jaar al vele honderden miljoenen kilo's afval, in diverse afvalstromen. Veruit het grootste deel van deze stroom afval maken we geschikt voor materiaal- of producthergebruik. Maar wij maken we er ook 17 miljoen kuub biogas van en geven 2.500 ton goederen een tweede leven via onze kringloopwinkels. Omrin (Afvalsturing Friesland en Fryslân Miljeu gezamenlijk) heeft een omzet van € 110 miljoen en geeft werk aan 450 medewerkers.
Op Ecopark De Wierde werden een scheidingsinstallatie voor restafval en een scheidingsinstallatie voor bouw- en sloopafval gebouwd. Ook activiteiten als bagger- en slibbewerking, grondreiniging, groencompostering, het mengen van minerale afdichtingsconstructies, het inzamelen en sorteren van wit- en bruingoed, autobanden en groencompostering werden door Afvalsturing Friesland opgepakt.
Op Ecopark De Wierde verwerken we ook al het huishoudelijk afval en daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval. In een geavanceerde scheidingsinstallatie halen we metaal, papier en plastic uit het afval. Ook het organisch materiaal wordt in deze installatie gescheiden, wat vervolgens wordt vergist om biogas te produceren.
Nieuwe technieken halen de kunststoffen uit de restfractie, gemakkelijker kunnen wij het niet maken. De techniek die het werk doet noemen we voluit REKAS: Recycling van Kunststoffen door middel van Automatische Sortering. Nascheiding is de naam die dit systeem heeft gekregen. Door nascheiding kan op Ecopark De Wierde in Oudehaske meer plastic uit het afval worden gehaald, dan burgers apart zouden aanbieden.
Het zijn veelal afvalstoffen die u thuis niet kunt scheiden, dat kan Omrin. Dat vindt plaats in de scheidings- en bewerkinginstallatie (SBI) op Ecopark De Wierde.Een speciaal onderdeel van de SBI is de vergistinginstallatie. Het organisch afval wordt daarin bewerkt waarbij biogas ontstaat. Het digestaat dat daarbij resteert wordt nog eens bewerkt om het zand eruit te halen.
Op Ecopark De Wierde scheiden wij organisch afval uit het huishoudelijk afval, het gaat bijvoorbeeld om voedselresten en plantaardig materiaal. Dit organische afval is een waardevolle grondstof voor ons. Wij vergisten dit materiaal waarbij het duurzame biogas vrijkomt, dat biogas vangen wij op en zetten wij om in elektriciteit.Een kwart van de hoeveelheid geproduceerde elektriciteit gebruiken we voor Ecopark De Wierde, dat daarmee in haar eigen stroombehoefte voorziet. De overige driekwart leveren we aan het stroomnetwerk. Er zijn nog vele duurzame mogelijkheden voor de benutting van dit biogas. Het kan bijvoorbeeld bewerkt worden tot aardgaskwaliteit en vervolgens in het leidingnet geĂŻnjecteerd worden. Dat wil Omrin in de nabije toekomst op Ecopark De Wierde gaan doen.
In Fryslân is nog één stortplaats open, en wel op ons Ecopark De Wierde in Oudehaske. Omrin beheert en exploiteert deze stortplaats waar alleen nog met ontheffing gestort mag worden (maar alleen als het niet anders kan!).
13:45 uur. Aankomst en aanmelden op Ecopark De Wierde.
14:00 uur. Algemene presentatie Omrin, inclusief vragenronde
14:30 uur. Toelichting op Ecopark De Wierde, inclusief vragen en discussie
15:00 uur. korte koffie - en theepauze
15:15 - 16:30 uur. Rondleiding over Ecopark De Wierde.
16:30 uur. Gezamenlijke afsluiting van het bedrijfsbezoek.
Spreker(s)
M. Koopmans, Omrin
P. Dijkshoorn, KIVI-NIRIA Noord
Locatie
De Dolten 11, 8465 SB, Oudehaske
Organisator
Regio Noord
Naam en contactgegevens voor informatie
Ir. P. Dijkshoorn.