LEEUWARDEN – Restspanningen leiden tot stress

Heeft dhr. Verhage ook last van stress? In tegenstelling tot materialen, waarin het altijd aanwezig is, is zijn stress verwaarloosbaar.

Googled u op restspanningen, dan vindt u er verdraaid weinig informatie over. Reden voor KIVI Noord om het onderwerp van gesprek te laten zijn in de derde lezing van de reeks Kennisuitwisselingsbijeenkomsten op de NHL Hogeschool.

Wat zijn restspanningen en hoe ontstaan ze? In een helder college voor een select gezelschap wordt er diep ingegaan op deze vragen. Restspanningen zijn altijd in een materiaal aanwezig als gevolg van fabricatieprocessen en/of warmtebehandelingen. Welke typen zijn er en wat zijn de gevolgen? Er worden 2 typen restspanningen onderscheiden intern in materialen en hun oppervlak, namelijk trekspanningen en drukspanningen. Deze spanningen leiden tot:

  • Vormveranderingen in de tijd
  • Scheurinitiatie in het oppervlak
  • Afwijkende spanningen van de berekende
  • Preferente anode bij corrosie
  • Ruwheidsvergroting van het oppervlak

Uiteindelijk zorgen de restspanningen in het oppervlak voor veranderende eigenschappen van het materiaal en kan resulteren in o.a. hinderlijke scheuren, vermoeiing en corrosie.

Kortom, restspanningen kunnen niet worden voorkomen, ze zijn altijd aanwezig. Wel zijn er methoden om restspanningen te reduceren.

 

 


Meer informatie over Restspanningen? Neem contact op met dhr. J. Verhage op +31 6 283 03 815 of via j.f.j.verhage@nhl.nl.

Een kennisuitwisselingsbijeekomst bijwonen of zelf een lezing geven? Neem contact op met Mariska van Cronenberg | m.vancronenberg@online.nl | +31 6 512 02 681

 

Tekst: Ir. Mariska van Cronenberg

Omschrijving

Regio Noord organiseert kennisuitwisselingsbijeenkomsten op de NHL Hogeschool. Deze bijeenkomsten zijn exclusief voor KIVI-leden, studenten en docenten van het Instituut voor Engineering van de NHL Hogeschool. Alle aanwezigen krijgen tijd en gelegenheid om nieuwe contacten te leggen en het netwerk te vergroten. Daarnaast speelt het uitwisselen van kennis een belangrijke rol.

Is er altijd sprake van restspanningen? Daar geeft Dhr. Ir. Jaap F.J. Verhage, docent materiaalkunde op de NHL Hogeschool, tijdens deze bijeenkomst antwoord op.

In alle materialen is er sprake van (mechanische) spanningen. Hoe vreemd dit ook lijkt, deze spanningen zijn altijd aanwezig. Ze bepalen in hoeverre een materiaal tegen corrosie bestendig is of wanneer er plastische vervorming optreedt. Bovendien geven ze aanleiding tot ongewenste geometrische veranderingen van het werkstuk, het product, het gereedschap of de machine. Gelukkig kunnen restspanningen worden gemeten. Hoe je deze kennis kunt toepassen en gebruiken om restspanningen te reduceren staat centraal tijdens deze bijeenkomst.

Gastheer is de NHL Hogeschool afdeling Engineering

Vanzelfsprekend is er na afloop ruimte voor discussie en het stellen van vragen. Ook wordt er voor soep en brood gezorgd.

Locatie

NHL Hogeschool, lokaal B1.029

Rengerslaan 10, 8917 DD Leeuwarden

Organisator

Regio Noord

Naam en contactgegevens voor informatie

Ir. Mariska van Cronenberg | +31 6 51202681

m.vancronenberg@online.nl