Omschrijving

De Nieuwe Afsluitdijk is een samenwerking tussen de provincies Noord-Holland en Fryslân en de gemeenten Hollands Kroon, Súdwest-Fryslân en Harlingen. Een voorbeeld van duurzame innovatie op het gebied van Energie & Water, Natuur & Water.
De Regio heeft i.s.m. de Rijksstructuurvisie een aantal ambities centraal gesteld bij de grootschalige versterking van de Afsluitdijk. Deze richten zich op de verduurzaming van de Afsluitdijk (o.a. ecologie, energie. deltatechnologie en (eco-)toerisme.
Algemene uitgangspunten voor de aanpak zijn:
- Duurzaamheid als basis voor alle maatregelen.
- Bereiken van ene goede balans tussen ecologie en economie.
- De functie van het IJsselmeer als zoetwatervoorraad wordt niet bedreigd.
- Ambities dragen bij aan de (economische) ontwikkeling van Noord Nederland.
"Building with Nature" neemt een bijzondere positie in.
Streefbeeld voor de Afsluitdijk is een zeewering met minimale ecologische barrières. (o.a. herstelmaatregelen: visvriendelijk spuien, fysieke vispassages, robuuste vispassages met geleidelijke overgang zout-zoet v.v.
Bij duurzame energie zijn er mogelijkheden zoals: blue energy (REDstack), stromingenergie (Tocardo)scenario met en zonder ESA (Extra Spuicapaciteit Afsluitdijk), zonnenergie, windmolens.
Friesland heeft de plicht om 360 MW extra windenergie te leveren. Hoe dit gerealiseerd moet worden lijken de meningen over verdeeld. Zo werd eerder uitgelegd, dat windmolens bij de Afsluitdijk niet passen binnen de bestuurlijke afspraken, en dat er grote planologische en ecologische bezwaren kleven aan zo’n plan. Provinciale Staten van Friesland gingen op 17 december 2014 niet akkoord met de aanleg van een groot windmolenpark in het IJsselmeer, het Windpark Fryslân. Eerst moet goed worden uitgezocht of een lange rij windmolens op en langs de Afsluitdijk haalbaar is. Pas al dat niet het geval is, komt het windpark weer in beeld. Met de steun van zowel de gemeente Súdwest Fryslân als de Friese Provinciale Staten is een duidelijke en gemeenschappelijke voorkeur ontstaan die de minister niet kan negeren. Dit is een krachtig signaal waarin de Friese samenleving de voorkeur geeft aan een lijnopstelling langs de Afsluitdijk.
De regio heeft het initiatief genomen voor een variant voor de vergroting van de doorvaartcapaciteit bij Kornwerderzand. Als er naast de bestaande sluis een kanaal met een keersluis in het IJsselmeer wordt gebouwd, kan er door de 2 keersluizen te combineren van de grote voorhaven die nu voor de bestaande sluis ligt, een schutsluis gemaakt worden.
Het gebied in de driehoek Kornwerderzand-Zurich-Makkum moet zich ontwikkelen als een uniek Waddenpark waarin de elementen water, wind, zoet en zout centraal staan. In dit ‘Waddenpark Fryslân’ beleven bezoekers ruimte, vrijheid, natuur én actie op zijn mooist. Om het Friese achterland een impuls te geven heeft de gemeente Súdwest-Fryslân heeft een (toeristisch-recreatieve)visie gemaakt voor de driehoek Kornwerderzand-Zurich-Makkum.

15:15 uur Ontvangst deelnemers in het Kazemattenmuseum te Kornwerderzand
15:30 - 15:45 uur Algemene inleiding en het Uitvoeringsprogramma m.b.t. "De Nieuwe Afsluitdijk" door Provincie Fryslân. (incl. Maatschappelijke Kosten-Baten Analyse voor DNA)
15:45 - 16:05 uur Presentatie Aanvullend onderzoek/Quickscan "Windenergie" door Gemeente Súdwest Fryslân (technisch, economisch en planning)
16:05 - 16:15 uur Vergroten Sluis Kornwerderzand door Provincie Fryslân.
16:15 - 16:30 uur Ontwikkeling Duurzame Energie door DNA. (Provincie en Gemeente)
16:30 - 16:45 uur Vismigratierivier (ontwerp en techniek) door Provincie Fryslân.
16:45 - 17:00 uur Recreatie en Toerisme a.g.v. DNA door Gemeente Súdwest Fryslân.

Na elke presentatie is er gelegenheid tot het stellen van informatieve vragen en is een korte discussie mogelijk met de inleiders.

Spreker(s)

Jan Doornbos (projectmanager DNA, Provincie Fryslân)
Betty Zwager (projectmanager Windenergie, Gemeente SW Fryslân)
Bert Wijnsma (project Duurzame Energie, Provincie Fryslân)
Meinart Bos (project Vismigratierivier, Provincie Fryslân)
Wim Boogholt (project Sluisvergroting Kornwerderzand, Provincie Fryslân)
Jildou Oosterhof (project Recreatie & Toerisme, gemeente SW Fryslân)

Locatie

Kazemattenmuseum

Kornwerderzand

Organisator

Regio Noord

Naam en contactgegevens voor informatie

Ir. P. Dijkshoorn. p.dijkshoorn1@tiscali.nl

noord@kivi.nl

De Nieuwe Afsluitdijk

Quick Scan Windenergie (Arcadis)