Omschrijving

Wanneer we het tegenwoordig over energie hebben, dan komen er met zekerheid 3 topics boven: Vermindering van CO2-uitstoot, Eindigheid van fossiele brandstoffen en Wisselende opbrengst van zonne- en windenergie. Dit, in combinatie met de steeds nijpendere tijdsdruk lijkt ons te verlammen als een konijn voor de koplampen van een tegemoetkomende auto!

Toch is er naar alle waarschijnlijkheid een haalbare oplossing: De gesmolten-zoutreactor met Thorium als brandstof. Maar dat is toch kernenergie?! Dat willen we toch niet!? Dat valt nog te bezien, daarom zetten we het op de agenda als onderwerp voor een boeiende lezing aansluitend op de ALV, verzorgd door ir. Theo Wolters, energie-trendwatcher en voorzitter van Stichting Milieu Wetenschap & Beleid.

Thorium-232 is ruim voorradig, efficiënt en dynamisch regelbaar te verstoken in een energiecentrale, vrij van CO2, resulteert niet in langlevend radioactief Plutonium en is (opgenomen in een gesmolten-zoutreactor) intrinsiek veilig, zonder gevaar voor een melt down. Waar wachten we dan nog op?

Deze technologie bestaat al 45 jaar en komt uit de tijd dat ook Uranium als brandstof werd ontdekt. Maar, anders dan bij Uranium, is Thorium niet voor kernwapens te gebruiken en is een klein beetje Uranium(-technologie) nodig om het proces op gang te brengen. Plausibel dus, dat de VS destijds hebben besloten om verder te gaan met Uranium, waardoor Thorium in het vergeetboek is geraakt.

Maar, inmiddels weten we véél meer en wordt het hoog tijd om deze situatie te veranderen. Daarvoor worden o.a. bij de NRG (Nuclear Research and Consulting Group), onderdeel van ECN, sinds enkele maanden proeven gedaan om dit proces nieuw leven in te blazen. Hoog tijd dus voor een update!

Voorafgaand aan de lezing vindt er een korte algemene ledenvergadering plaats van Regio Oost.

Spreker(s)

Ir. Theo Wolters, milieu-trendwatcher en voorzitter Stichting Milieu Wetenschap & Beleid

Locatie

Universiteit Twente

Drienerburgt

Organisator

Regio Oost

Naam en contactgegevens voor informatie

Elfride Dijkstra

elfride.dijkstra@kivi.nl