TValley 2011
Omschrijving
Op dinsdag 19 april 2011 organiseert Stichting Mechatronica Valley Twente in samenwerking met Powered by Twente en KIVI NIRIA voor de achtste keer haar TValley-congres. Dit keer in het teken van innovaties en business rond hightech systems in medical devices. Ondernemers en onderzoekers in Oost-Nederland richten hun product- en procesinnovatie in toenemende mate op medische toepassingen. De mondiale trends in de gezondheidszorg bieden immers kansen voor goede businesscases, terwijl de hightech maakindustrie haar brede kennis en diverse technologieën succesvol kan inzetten voor medische toepassingen. Het maakt hightech & medisch tot een gezonde en veelbelovende combinatie.
Med-tech ecosysteem
Het TValley-congres illustreert de ‘medische’ kansen voor de hightech maakindustrie met cases van succesvolle ‘hightech-med’ samenwerking in Nederland. Zo herbergt de regio Oost-Nederland een vruchtbaar ‘med-tech’ ecosysteem, met (academische) ziekenhuizen, zorginstellingen, universiteiten en bedrijven, die onder meer samenwerken in het kader van het Innovatieplatform Twente en Health Valley, met zwaartepunten in Enschede en Nijmegen. Aan de Universiteit Twente kennen de onderzoeksinstituten MIRA (biomedische technologie en technische geneeskunde), MESA+ (onder meer lab-on-a-chip) en IMPACT (medische en revalidatierobotica) een medische focus. Ook doen talloze hightech bedrijven aan medische productontwikkeling.
Groeimarkten
Onderwerpen die tijdens het congres aan bod komen zijn onder meer image-guided intervention & therapy (IGIT), weefseltechnologie, medische instrumentatie en lab-on-a-chip. Zo is IGIT een belangrijke groeimarkt. De opkomst van minimaal-invasieve ingrepen vraagt immers om slimme beeldvorming, want de chirurg heeft geen direct zicht meer op zijn handelen in het lichaam van de patiënt. Op een gebied als kankertherapie wordt eveneens een doorbraak van IGIT verwacht. Sterk in opkomst is ook tissue engineering, bijvoorbeeld voor het bouwen van complexe 3D-structuren van onder meer bloedvaten. Dit gebeurt met rapid prototyping technieken, zoals stereolithografie, afkomstig uit de hightech industrie. Makers van precisie-instrumenten kunnen hun expertise onder meer kwijt in de oogchirurgie. Het revolutionaire lab-on-a-chip wordt gemaakt met technieken uit de halfgeleiderfabricage; het mini-laboratorium vindt, vanuit sterke onderzoeksgroepen in Twente en Nijmegen, uiteenlopende toepassingen voor medische diagnostiek.
9.30 Ontvangst Universiteit Twente, De Waaier (gebouw 12)
10.00 Opening
10.15 Start presentaties Philips Healthcare, Wim Crooijmans
Image guidance for minimally invasice procedures
12.00 Uitreiking KIVI-NIRIA/
UT scriptieprijs
12.30 Lunch
14.00 Presentaties Universiteit Twente, Prof. Dr. Dirk W. Grijpma
Flexible and elastic tissue engineering structures based on TMC networks
15.00 Pauze
15.30 Uitreiking MVT-prijs
15.45 Presentaties Universiteit Twente, Prof. Dr. Ir. Albert van den Berg
16.45 Uitgebreide borrel
Locatie
De Waaier
Organisator
Regio Oost
Stichting Mechatronica Valley Twente
Naam en contactgegevens voor informatie
Elfride Dijkstra
Aanmelden via
Elfride Dijkstra
kiviniria@utwente.nl