De KIVI dagvoorzitter Prof. Kornelis Blok (ECN) gaf een bondige samenvatting van de energievraag over de verwachte energievraag in 2050 in de Industrie, de "Mobiliteit" en het "Transport" en de "Chemische industrie". Deze zijn eerder behandeld in de twee bijeenkomsten van het KIVI programma EnergyNL2050 op 16 oktober en 22 november jl.

Daarna kreeg Dr. Marc Londo (ECN Policy Studies and Copernicus Institute, Utrecht University) het woord om dieper in te gaan op de mogelijke opties aan potentiële hernieuwbare energiebronnen, de doorkijk te belichten naar de kosten en andere aspecten, zoals maatschappelijke invloeden en (noodzakelijke) politieke (beleids)veranderingen.

Na de pauze ging Alan Croes (als waardige vervanger van Mart van de Meijden) in op de haalbaarheid en kosten van de nog te realiseren hoogspanningsverbindingen met de in aanleg zijnde of geplande / aanbestede eilanden met windmolenparken voor de Duitse en Nederlandse kust.

Op basis van de snelle ontwikkelingen en innovaties heeft Tennet een visie ontwikkeld om de kwaliteit van de energievoorziening, zoals we die nu kennen, te behouden voor de toekomst met opstellen van een plan opgesteld voor het realiseren van van een Noordzee Eiland op de Doggersbank.

Het eiland komt dan te liggen, als een ster in het knooppunt van hoogspanningsverbindingen, die verbindingen maken naar de hoogspannigsnetten in de omliggende landen. Hiervoor is op Europees niveau afstemming en samenwerking noodzakelijke voorwaarde. Dit maakt een aanzienlijke kosten vermindering (investering en exploitatie) mogelijk voor de logistiek, bemensing en onderhoud en efficiency, bevoorrading, tijdens aanleg, onderhoud.

Op het eiland is de aanleg van een vliegveld, hotel, zee haven mogelijk, waarbijj komt dat de aanleg van het eiland een positieve bijdrage geeft aan de natuur, zowel in zee als voor de vogels op het eiland, etc.

Ook het vernieuwen van het windmolenpark en HS installaties na het verstrijken van de levensduur, dient een blijvende hoge beschikbaarheid en een betrouwbaarheid aan de opwekking en transport van elektrische energie te worden gesteld, en zijn ook dan veel lagere investeringen en exploitatiekosten te verwachten, dan als deze verbindingen op zichzelf worden aangelegd en beheerd.

Daarnaast is er ruimte om teveel geproduceerde elektrische energie om te zetten in b.v. waterstof (H2) in tijden van overschot aan beschikbare elektrische energie. De H2 kan als opslag dienen of kan als brandstof worden gebruikt of getraansporteerd.

De presentatie van Allan werd afgesloten met video, die een goede impressie geeft van het door Tennet te creëren Noordzee Eiland op de Doggersbank.

Onder leiding van de dagvoorzitter heeft het panel bestaande uit de sprekers, vele goede en gerichte vragen uit de zaal kunnen beantwoorden, waarbij de doorkijk naar de scenario's voor de energie systemen in 2050 al werd gemaakt in samenhang met de maatschappelijke invloeden en winsten.

Tevens werd de urgentie en noodzaak voor de transitie naar verduurzaming en verminderen van de CO2 nu al nodig is en met de methodiek van "Oorlogs industrie" zou moeten worden ingezet om te focussen om de klimaat doelstellingen al in 2030 te behalen.

Daarbij werd teven duidelijk aangegeven, dat deze urgentie bij de huidige politieke partijen ontbreekt, terwijl de EZ minister grote stappen in de goede richting in de huidige regeringsperiode heeft gemaakt.

De sprekers met hun presentaties, als mede de discussie met het pannel, zijn op video gezet en kunt u opnieuw volgen.

De eerdere video opnamen zijn ook terug te zien.

Op de volgende bijeenkomst van EnergyNL2050-4 20 april 2017 worden de resultaten samengevat om te komen tot een scenario voor de energiesituatie in 2050. ECN is bereid gevonden om op basis van hun ervaring in het analyseren van energie scenario’s hun visie te geven op de (on)mogelijkheden en tevems een contour te schetsen van een CO2 neutraal energiesysteem voor Nederland in 2050.

Komt u ook op het volgende Symposium EnergyNL2050-4 op 20 april 2017? 

U kunt zich hiervoor nu al aanmelden!!

Lees ook het artikel "Flexibele Stroommarkt Nijmegen Noord" in De Ingenieur 21 maart 2017.

Omschrijving

Afspraken in Parijs:
Na de afspraken op de klimaattop in Parijs is de urgentie om wereldwijd de CO2 uitstoot naar bijna nul te brengen duidelijk.
De recent door minister Kamp openbaar gemaakte energieagenda van het kabinet Rutte benadrukt de actualiteit van de bijeenkomsten EnergyNL2050 nog een extra duidelijk.

Deze bijeenkomst van EnergyNL2050 is de derde van een serie van vier over de totale energiebehoefte van Nederland en hoe de energievoorziening er in 2050 uit zou kan zien, die dan (bijna) CO2 vrij zal zijn.

Transitie:
Aan de orde is de transitie van het totale Nederlandse energiesysteem –elektriciteit, warmte transport- naar een vergaand verduurzaamd scenario.

Doelstelling is de verduurzaming van het energiesysteem en de CO2-emissie tot ruim onder de 30 Mton te laten dalen. Elektrificeren speelt hierbij een belangrijke rol en zal daardoor leiden tot een sterke toename van de elektriciteitsvraag, van de 120 TWh nu naar het dubbele of drievoudige in 2050.

Bijeenkomst EnergyNL2050-3:
In de eerste twee bijeenkomsten is de omvang en het verduurzamen van de energievraag besproken, in bijzonder de moeilijk te verduurzamen energievraag van transport en van de industrie.

In derde bijeenkomst willen we nagaan welke hernieuwbare energiebronnen beschikbaar zijn voor Nederland in 2050.
Een groot aandeel zal komen uit hernieuwbare bronnen, zoals wind en zon (PV).

Aan de orde komt
- Welke energievraag Nederland kunnen we verwachten in 2050?
- Welke duurzame energiebronnen kunnen we dan beschikken en wat zijn hun variabiliteitseigenschappen?
- Hoe kunnen we de potentie van de offshore windenergie op de Noordzee optimaal gebruiken om voor Nederland en heel Europa betrouwbare (elektrische) energie te leveren?
-Hoe gaan we in dit verband om met sterke fluctuaties in aanbod van de energie. Daarbij wordt aandacht gegeven aan de vraag van back-up vermogen in geval van periodes zonder zon en wind?

Uitgangspunt
Basis zal zijn een recent rapport dat door CE-Delft is gepubliceerd op vraag van het RLI-instituut met de titel: “Verkenning functionele energievraag en CO2-emissies tot 2050”, te vinden via de onderstaande link. In dit document zijn beschouwingen en scenario’s van instanties en partijen meegenomen.

Te bereiken met openbaar vervoer via Utrecht CS en bus lijn 12 (vertrek van perron C8 Utrecht CS, jaarbeurszijde).

Met de auto: Parkeren in parkeergarage Cambridgelaan op de Uithof of beter i.v.m. de aanleg de tramlijn op De Uithof waardoor de parkeerplaatsen op de Uithof vaak vol zijn tijdens de kantooruren.

Nieuw parkeerterrein bij afrit 28 Utrecht - De Uithof, kruising Universiteitsweg met 2000 parkeerplaatsen. Kosten per dag maximaal € 5,-- inclusief openbaar vervoer van parkeergarage.

Spreker(s)

Dagvoorzitter: prof. dr. K. (Kornelis) Blok
Hoogleraar Energiesysteem analyses afdeling ESS University of Technology Delft. In 1984 Ă©Ă©n van de oprichters van Ecofys waar hij nu wetenschappelijk directeur is.

Dr. Marc Londo ECN Senior Consultant Renewable Energy Policy and Strategy at ECN Utrecht en omgeving, Nederland Duurzaamheid en milieu, Universiteit Utrecht.

Prof. Ir. Mart van der Meijden, Full Professor Large-Scale Sustainable Power Systems at Delft University of Technology (part-time)Nederland,
Manager innovation at TenneT TSO BV Nederland

Locatie

Boothzaal Bibliotheek Universiteit Utrecht

Heidelberglaan 3 3584 CS Utrecht

Organisator

Elektrotechniek

Utrecht Sustainability Institute UU

Naam en contactgegevens voor informatie

Het Team EnergyNL2050 bestaat uit de volgende leden van het KIVI afdeling Elektrotechniek: Dr. Ir. Steven Luitjens M 06 46 72 66 89 Ir. Loek Boonstra Ir. Eric Persoon Ing.Paul van Moerkerken M 06 11 28 72 26

luitjenssb@hccnet.nl

KIVI Programma EnergyNL2050

Video opnamen bijeenkomsten EnergyNL2050

Verkenning Functionele energievraag en CO2 emissie

Gigantisch stopcontact op eiland Doggersbank

Kabinet schets route naar CO2 arme energievoorziening 07-12-2016