Bouwteams en de 2-fasen aanpak: de nieuwe standaard, of niet meer dan een hype?
Zo’n 10 jaar geleden werd de Marktvisie geïntroduceerd. De sector was wel klaar met de vechtcontracten, en er ontstond een brede behoefte om op een andere manier met elkaar te gaan samenwerken. Eén van de gevolgen is de opkomst van bouwteams en later ook de 2-fasen aanpak. De voordelen zijn duidelijk: een bouwteam is een prima vertrekpunt voor een constructieve samenwerking, opdrachtgever en aannemer komen samen tot een gedragen ontwerp, en er kan een eerlijke risicoverdeling worden afgesproken.
Helaas zijn er ook nadelen: samenwerken blijkt tijdrovend en ook best lastig te zijn. En hoe weet je als opdrachtgever dat je aan het eind van de bouwteamfase zonder concurrentie een goede prijs bedingt?
Ondanks de nadelen lijkt het momenteel alsof bouwteams en de 2-fasen aanpak hét antwoord is op iedere vraag. Maar is dat wel terecht? Schieten veel bouwteams het doel niet voorbij? Gaat de bouwteamaanpak door het massale gebruik niet ten onder aan z’n eigen succes? Op 12 november gaan we samen met Luuk Spijker op zoek naar het antwoord op deze vragen.
Over de spreker
Sinds 2019 werkt Luuk Spijker als adviseur Marktbenadering & Contractering bij Arcadis. Recent heeft hij gewerkt aan sprekende opgaves als het programma Bruggen en Kademuren voor de gemeente Amsterdam, en de HWBP-dijkversterking SAFE. Al tijdens zijn opleiding Civiele Techniek aan de Universiteit Twente ontdekte Luuk dat de techniek erg interessant is, maar dat je zonder goede samenwerking nergens komt. Als afstudeeronderzoek heeft Luuk dan ook onderzoek gedaan naar conflicten binnen geïntegreerde contracten. De 15 jaar daarna heeft Luuk gewerkt aan de voorbereiding en aanbesteding van zeer diverse projecten, waarbij de focus in de afgelopen jaren steeds meer kwam te liggen op het zoeken naar, en vervolgens ook stimuleren van de gewenste samenwerking.
De borrel vangt aan om 18:00 uur aan en de maaltijd volgt stipt om 19:00 uur, waarna de lezing om 20:00 uur kan starten. Einde omstreeks 22:00 uur.
Verdere informatie, of aanmelden kan via: kringrotterdam@kivi.nl
Let op: een betaallink ter voldoening van de deelnamekosten wordt van tevoren toegestuurd.