Omschrijving

Het Barendrecht CO2 opslagproject heeft als doel om zuivere CO2 afkomstig van de Shell Nederland Raffinaderij te Pernis permanent op te slaan in de leeggeproduceerde gasvelden Barendrecht (fase 1, 3 jaar injectie) en Barendrecht-Ziedewij (fase 2, 25 jaar injectie). Hiermee wordt de uitstoot van CO2 vanuit de raffinaderij met 0,4 miljoen ton per jaar verminderd. In totaal zal er 10 miljoen ton CO2 worden opgeslagen. De installaties benodigd om het project uit te voeren bestaat uit 2 compressorstations, een 20 kilometer lange pijpleiding en enkele injectie- en monitoringputten.

Shell ontving onlangs een bevestiging van het ministerie van VROM voor toekenning van een overheidsbijdrage voor het Barendrecht CO2 opslagproject.

Om een permanent veilige opslag van CO2 te kunnen garanderen en realiseren, en de installaties voor CO2 compressie, transport en injectie veilig te opereren is een gedegen risico analyse uitgevoerd. Deze heeft geleid tot de uitvoering van diverse technische studies (gebruikmakend van externe expertise) op basis van de risicoscenarios, mitigerende maatregelen en definitie van de project scope.
Belangrijke aandachtspunten voor de ondergrondse opslag hierin zijn de putintegriteit, afdeklaag, opvulsnelheid en einddruk, chemische interacties, natuurlijke breuken en bovenliggende lagen. Hierin is een onderscheid gemaakt tussen korte- en langetermijnscenarios. Voor de bovengrondse installaties zijn faseveranderingen van CO2, ontsnappingsrisico’s en materialen de belangrijkste aandachtspunten.
Er zijn een uitgebreid monitoringplan en een protocol opgesteld om op regelmatige basis te kunnen bevestigen dat het CO2 veilig wordt geïnjecteerd en opgeslagen.

Het Barendrecht CO2 opslagproject is een ‘demonstratieproject’, dat een voorbeeld zal vormen voor toekomstige opslagprojecten.


18:00-19:00 borrel aan de bar;
19:00-20:00 gezamenlijke maaltijd;
20:00-22:00 voordracht en discussie.

Spreker(s)

Ir. R.F. Bisschop (Shell CO2 Storage B.V., Projectleider van het Barendrecht CO2 opslagproject)

Radboud Bisschop studeerde in 1998 af als chemisch ingenieur bij de Universiteit Twente. In 1999 trad hij in dienst bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij als process engineer, waar hij meewerkte bij de troubleshooting, operatie, productieoptimalisatie en emissiereductie van bovengrondse gasproductie-installaties op land. Vanaf 2002 werkte hij binnen de afdeling development van de NAM als projectcoördinator voor nieuwe ontwikkelingen binnen multi-disciplinaire teams bestaande uit ondergrondse technische disciplines (geologen, productietechnologen, petrofysici, geofysici, etc) en ingenieurs en operationele disciplines voor bovengrondse installaties. Naast het creëren van geïntegreerde ontwikkelingsconcepten voor gas- en olieproductie werkte hij ook aan de ontwikkelingsplannen voor de CO2 opslagprojecten van het De Lier/veld en de Barendrecht- en Barendrecht-Ziedewijvelden. Sinds 2008 werkt Radboud als projectleider van het Barendrecht CO2-opslagproject, verantwoordelijk voor de projectrealisatie. Dit project wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van Shell CO2 Storage B.V.

Locatie

Restaurant Engels

Stationsplein 45, Rotterdam

Organisator

Kring Rotterdam

Naam en contactgegevens voor informatie

Marco Michelotti (zie onderstaande e-mailadres).

Aanmelden via

Marco Michelotti, per e-mail via het volgende e-mailadres

kringrotterdam@kiviniria.nl