Klimaatdebat
Omschrijving
Het klimaatdebat is in de jaren tachtig door Margaret Thatcher aangezwengeld en door Al Gore middels zijn documentaire “An Incovenient Truth” (2006) in een stroomversnelling gekomen. Inmiddels is er beleid t.a.v. CO2 uitstoot ontwikkeld. De centrale vraag in de discussie over “global warming” is in welke mate zorgt de mens voor de opwarming van de aarde. Er is veel onderzoek gedaan naar de relatie CO2 uitstoot en opwarming van de aarde.
Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) heeft het wetenschappelijk onderzoek naar klimaatverandering gebundeld en adviezen voor beleid gepubliceerd. Er zijn vele weblogs waarin lezers van onderzoek naar klimaatverandering met elkaar in discussie gaan. Er zijn ruwweg 2 stromingen te onderscheiden in dit debat:
1) De “alarmisten” die grote gevolgen van de opwarming vrezen nog in deze eeuw en
2) de “sceptici” die het in het algemeen eens zijn met het opwarmende effect van meer CO2 in de atmosfeer, maar zich afvragen hoe snel zal de temperatuur in deze eeuw stijgen, wat doet het zeewaternivo en hoeveel landijs zal er smelten?
Lodewijk Hazelhoff zal in de lezing aangeven hoe de gemeten opwarming zich verhoud tot temperatuurveranderingen in de afgelopen tijd (op een schaal van decennia tot aan miljoenen jaren). Het proces van opwarming ten gevolge van broeikasgassen komt aan de orde. De vraag klimaatmodellen gebruiken voor projecties naar de toekomst of meer belang hechten aan statistische analyses van gemeten waarden in relatie met gemeten temperatuurverandering zal centraal staan. Hoe gevoelig is ons klimaat voor de toegenomen CO2 concentratie? Kun je dat modelleren of is de statistische analyse een betere “tool”?
Locatie
Rotterdam
Organisator
Kring Rotterdam