De invloed en het belang van het recht, en niet alleen het recht, op ontwerp en uitvoering van technische projecten

De lezing gaat over de invloed en het belang van het recht, en niet alleen het recht, op ontwerp en uitvoering van civieltechnische projecten.

Het gaat in deze lezing met name om contracten. Maar ook de invloed van bestuursrecht e.d. hierop.

Als de randverschijnselen worden verwaarloosd, dan kan een hoop energie en tijd verloren gaan in het ontwikkelen van technische ideeën, ontwerpen en ontwikkelingen. Om maar te zwijgen van kosten voor zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers.

Er zullen, naast rechtskundige basisprincipes, ook veel praktijkvoorbeelden de revue passeren. En hier en daar een zijsprongetje naar situaties die aan dit onderwerp gerelateerd zijn.

Op 25 maart kwam in de pers een opmerking van de voorzitster van de Vereniging voor Waterbouwers, dat de 1500 km dijkverbetering die er de komende jaren gedaan moet worden, jaren vertraging en miljoenen extra kosten dreigt op te lopen, omdat de contractering niet meer centraal met Rijkswaterstaat (zoals tot nu toe) maar met de betreffende Waterschappen – liefst 21 – gedaan moet worden. Al die Waterschappen hebben zo hun eigen (standaard)contracten, bestuursrechtelijke procedures en regels, e.d. M.a.w. ziehier de invloed van HET RECHT.

In de lezing zal o.a. besproken worden wat een contract (=overeenkomst) nu eigenlijk is volgens de wet, het belang van definities, van standaardbegrippen in een contracttekst die ongemerkt 'dodelijk' kunnen zijn voor één van de contractpartijen.

Er zal ook veel aandacht zijn voor contracten in andere jurisdicties, het afgesproken toepasselijk recht e.d. Tenslotte zal er aandacht zijn voor oplossingen van conflicten die volgen uit een (bouw)contract.

Daarbij zal aandacht besteed worden aan- en een vergelijking gemaakt worden van een gang naar de rechter en uitgebreider: ARBITRAGE. Dit vanwege de eigen ervaring (en voorkeur) van de spreker als Arbiter in de Raad van Arbitrage voor de Bouwbedrijven. Het blijkt dat bij de arbitrage de afgelopen jaren een forse verandering opgetreden van de beoordeling door de arbiters 'als goede mannen naar billijkheid’.


Luuk Lanting is civiel ingenieur, richting Kustwaterbouw, afgestudeerd in 1977.

In zijn werkzame leven heeft hij o.m. gewerkt bij Adriaan Volker/ Volker Stevin als project engineer, cost control engineer, uitvoerder, bij Aannemers Combinatie Zinkwerken/ACZ Marine Contractors/Van OordACZ als calculator en daarna medeoprichter, directielid van Tideway Offshore Contractors Breda.

Na met pensioen te zijn gegaan volgt Luuk een studie rechten in Utrecht, afstudeerrichting recht en economie in bestuur en bedrijf, is Luuk mede-auteur van het DBFM contract voor de aanleg van de bovenbouw van de Betuweroute spoorlijn voor NS Railinfra/ ProRail en Technisch arbiter bij de Raad van Arbitrage voor de Bouwbedrijven in Utrecht. Laatste jaren is Luuk lid van de Advisory Board van de Dutch Arbitration Association.


De borrel vangt aan om 18:00 uur aan en de maaltijd volgt stipt om 19:00 uur, waarna de lezing om 20:00 uur kan starten. Einde omstreeks 22:00 uur.

Verdere informatie, of aanmelden kan via: kringrotterdam@kivi.nl

Let op: een betaallink ter voldoening van de deelnamekosten voor leden wordt van tevoren toegestuurd.