Rondleiding fort Wierickerschans
Omschrijving
Fort Wierickerschans wordt momenteel gerenoveerd, om eens nader op de techniek achter deze renovatie in te gaan organiseren wij een rondleiding door het fort.
Tijdens deze rondleiding zal er eerst een algemeen verhaal over het fort verteld worden waarna we op de renovatielocatie zullen gaan kijken.
Hier zal de rondleider verder in gaan op technische achtergrond van de renovatie.
In het hart van het Fort is het Groene Hartplein. Een open ruimte omgeven door historische wanden. Aan de zuidzijde het Kuiphuis met het restaurant, geflankeerd door twee wit gestukadoorde arsenalen.
Aan de overzijde is in gebouw 1830 het Bezoekerscentrum gevestigd. Naast het Bezoekerscentrum staan twee niet-monumentale gebouwen uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. De wanden gaan eruit; de gebouwen worden omgevormd tot overdekte markthallen. Hier moet een levendige streekmarkt met producten uit het Groene Hart tot bloei komen.
Geschiedenis
In het jaar 1672 (het ‘rampjaar’) verklaarden Frankrijk, Engeland (verbonden door het geheim verdrag van Dover) en de bisdommen van Münster en Keulen de oorlog aan de Republiek der Verenigde Nederlanden. De geschiedenisboeken meldden: de regering was redeloos, het volk radeloos en het land reddeloos. Nadat de Engelse invasieplannen werden verijdeld door een combinatie van zware stormen en de inventiviteit van admiraal Michiel de Ruyter, vormde de Franse inval het grootste gevaar voor de Republiek. Onder aanvoering van Lodewijk XIV rukten de Fransen langzaam op naar het noorden. Het lage tempo van de opmars gaf de Nederlanders, geleid door koning-stadhouder Willem III, de gelegenheid zich terug te trekken achter de Oude Hollandse Waterlinie. Deze liep van de Zuiderzee, via o.a. Schoonhoven, Nieuwpoort en Gorinchem naar de Biesbosch.
Woningen uit 1673
In dit gebied kon een breed stuk land onder water worden gezet (ge-inundeerd). Het betreffende terrein werd -met behulp van sluizen en door het doorsteken van dijken- onder een laag water gezet van ongeveer 30 cm. diepte. Deze diepte maakte doorwaden onmogelijk (de bodem was drassig en reeds bestaande sloten en vaarten werden onzichtbaar) terwijl de waterhoogte te ondiep was om te bevaren.
De hoofdmacht van Willem III betrok een kampement in de buurt van Bodegraven, waar een van de zwakste plekken van de Waterlinie gevormd werd door de Oude Rijn, die goed bevaarbaar was.
Hier waren drie kleine en zwakke schansen opgeworpen.
De inundatie had uiteindelijk succes: de Fransen trokken zich terug. De bewogen geschiedenis van de belegering van deze schansen
Tussen 1945 en 1960 wordt de Wiericker Schans weer gebruikt als munitie-depot. In 1960 wordt de laatste munitie verwijderd en gaat het fort fungeren als opslagplaats voor het leger en het in Delft gevestigde wapenmuseum.
In de jaren 70 fungeerde Wiericker Schans onder meer als communicatiecentrum van Defensie met de Nederlandse militairen die in West-Duitsland waren gelegerd.
13.30 - 13.45 uur in het informatie centrum
14.00 uur rondleiding en presentatie door Peter Kraan duur ca. 1,5 uur met film, rondleiding op de bouw (renovatie).
15:30 afsluitende borrel met een hapje.
Locatie
Fort Wierickerschans
Routebeschrijving volgt na inschrijving
Organisator
Regio Utrecht
Naam en contactgegevens voor informatie
Roel Troost