Techniekbijeenkomst Houtskeletbouw
Omschrijving
Deze middag staat in het teken van houtskeletbouw. We zijn te gast bij Meerhuis te Heinkenszand, waar onze spreker, Douwe Leerstra, uitgebreid uitleg geeft over de mogelijkheden van houtskeletbouw (hsb). Bij een dergelijke bouwmethode moet je niet meer denken aan de gehorige en slecht geïsoleerde hsb-woningen uit de laatste decennia van de vorige eeuw. De huidige generatie hsb-woningen is minimaal net zo goed als een woning van stenen en beton. Sterker nog, volgens onze spreker bouwen ze tegenwoordig superzuinige hsb-woningen die je met slechts een kaars al kan opwarmen.
We krijgen deze middag eerst uitleg over het principe van houtskeletbouw. Dit zal, afhankelijk van het aantal deelnemers, waarschijnlijk gegeven worden in een horecagelegenheid in de regio Goes.
Na afloop van de presentatie staat op de planning om een tweetal projecten te bezoeken. De eerste is een modelwoning in Bruinisse. Het betreft een zogenaamde kangoeroewoning. Dit is een bouwformule waarbij twee gezinnen op één royale kavel wonen en het huis in twee aparte woningen onderverdeeld is: één voor de ouder en één voor het jonge gezin. Met deze woonvorm wordt aan ouderen, maar ook aan gehandicapten een mogelijkheid geboden langer zelfstandig te wonen waarbij zorg letterlijk heel dichtbij is.
Als tweede proberen we nog een renovatieproject in Roosendaal te bezoeken. In de Roosendaalse wijk De Kroeven worden 133 sociale huurwoningen gerenoveerd tot passiefhuis. Onder meer een nieuwe thermische schil van houtskeletbouw elementen draagt bij aan de aanzienlijke energetische verbetering van de woningen. Hierbij wordt het bestaande metselwerk, de gevelkozijnen en het dak verwijderd en vervangen door passiefbouw elementen van VDM Woningen. Deze fabriceert (prefab) gevel- en dakelementen op de nieuwe productiebaan voor Passiefhuiselementen in hun fabriek. De productiebaan is aangepast aan de maten en eisen van een Passiefhuiselement. Per woning worden acht 35 cm dikke elementen geprefabriceerd, waarvan vier tweeverdiepingshoge elementen voor de gevel en vier elementen voor het dak. Door de prefabricage bedragen de faalkosten minder dan 1%, bij traditioneel bouwen is dat gemiddeld 12%. Daarnaast werkt VDM maatvast, zodat de kierdichting perfect is.
De woningen ondergaan een complete metamorfose, terwijl de bewoners in hun huis kunnen blijven wonen. Dat kan omdat de nieuwe prefab gevel- en dakelementen in één dag worden gemonteerd. Om dat te kunnen doen wordt eerst het metselwerk buitenblad gesloopt. Vervolgens wordt de fundering aangepast middels een betonnen opstorting, zodat de houtskeletbouw elementen er op kunnen worden gemonteerd. In totaal duurt dit vijf dagen, waarbij de woning alleen op de vijfde dag ‘open’ is.
Spreker(s)
Douwe Leerstra
Locatie
Organisator
Regio Zeeland
Naam en contactgegevens voor informatie
Vincent Calon