Het maximum aantal deelnemers is bereikt!

Het Equipment & Prototype Center (EPC) ondersteunt het onderwijs en onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven. Zij ontwerpt/ontwikkelt onderdelen tot complexe opstellingen voor experimenteel onderzoek, maakt prototypes, biedt specialistische ondersteuning en adviseert op het gebied van werktuigkundige, elektronische en/of fysische problemen. Het EPC neemt ook opdrachten aan van externe onderzoeksinstellingen en het bedrijfsleven. Er zijn 40 medewerkers in dienst en heeft een modern en ruim uitgerust machinepark.

Tijdens de rondleiding is het EPC in bedrijf en zien wij de meest uiteenlopende projecten in behandeling. Een van de activiteiten van het EPC is de ontwikkeling en toelevering van onderdelen voor de windtunnel van de TUe, waarvoor nu een balans wordt waar de rondleiders nader op ingaan vanwege ons aansluitend bezoek daar.

Aan de Technische Universiteit Eindhoven is in 2017 de windtunnel in gebruik genomen. Waar de meeste windtunnels gebouwd zijn voor de lucht- en ruimtevaart, worden in deze windtunnel de windstromen vlak boven het aardoppervlak gesimuleerd. De tunnel is 46 meter lang, 12 meter breed en 5 meter hoog. Deze atmosferische grenslaagtunnel is bedoeld om zaken op de grond te testen: modellen van gebouwen, schepen, auto's maar ook sporters bijvoorbeeld. Zo werd de complete zes man sterke tijdritploeg Lotto-Jumbo getest. In de wielrenwereld wordt al langer gebruik gemaakt van windtunnels. Maar niet eerder kon een ploeg in zijn geheel getest worden. Dat bleek ook belangrijk bij het historisch marathonrecord van Eliud Kipchoge. In oktober 2019 liep hij als eerste de marathon binnen twee uur nadat met onderzoek in de windtunnel de beste formatie voor de hardlopers werd gevonden die de Keniaan tijdens zijn recordpoging uit de wind hebben gehouden. Onze gastheer Bert Blocken, de geestelijk vader van de windtunnel zegt hierover: "Wat we hier kunnen meten is welke volgorde de minste energie vraagt van de groep als geheel. Dus wat de meest optimale formatie is. Voor zover wij weten kan dit nog op geen enkele andere plaats in de wereld."

Ons bezoek is een mooie gelegenheid de windtunnel in werking te zien.

Wij worden ontvangen door: Gerrit Fimerius (Afdelingshoofd Instrumentmakerij EPC) en Bert Blocken (Hoogleraar TU/e, faculteit Bouwkunde, gebouwde omgeving).

Informatie: bel drs. ing. Cor van den Bosch 06 50638128 of email jocobowi@onsbrabantnet.nl