Omschrijving

Een dagexcursie voor iedereen die meer wil weten over de veiligheid van kernenergie. Net over de grens, in Mol, staat in een idyllische omgeving een voor Europees onderzoek belangrijk studiecentrum. Een bezoek aan het centrum en een bezoek aan markante plaatsen in Mol maakt het voor leden en partners een interessante dag om mee te maken.

Diep onder het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN) in Mol bevindt zich een dikke kleilaag: de Boomse klei. In de zoektocht naar een oplossing voor de veilige berging van hoogradioactief afval, bouwde het SCK•CEN in de Boomse kleilaag een laboratorium op 225 meter onder de grond. Dit kreeg toepasselijk de naam HADES, god van de onderwereld. Via het economisch samenwerkingsverband ESV EURIDICE verricht het SCK•CEN samen met NIRAS, de nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen, onderzoek naar de haalbaarheid van de berging van hoogradioactief afval in de diepe kleilagen.

Het bezoek begint met een presentatie over de activiteiten van het SCK•CEN met toelichting hoe het beheer van splijtstoffen en de geologische berging van radioactief afval is geregeld en hoe het zich verhoudt met duurzaamheid en bescherming van mens en omgeving.

In de permanente tentoonstelling, het tweede deel van het programma, wordt met film, tekeningen en maquettes een overzicht gegeven van het onderzoek.

Voor het derde deel van het bezoek volgt een rondleiding in HADES op een diepte van 225 meter, het hart van de Boomse Klei. Een gids licht daar het onderzoek toe. Het laboratorium voor onderzoek is tussen 1980 en 2007 gebouwd als een aantal ondergrondse galerijen. De langste galerij meet 180 meter. In die periode zijn de uitgravingstechnieken sterk verbeterd en worden met de nieuwste methoden de kleilagen minimaal verstoord. In het laboratorium wordt al meer dan 30 jaar onderzocht hoe de klei reageert op de warmte van hoogradioactief afval en hoe de klei zich in realistische bergingsomstandigheden gedraagt als gastheer van radioactief afval. De kleilaag blijkt de radioactieve stoffen uitstekend vast te houden en beschermt zo mens en milieu.

Terug bovengronds en na de lunch volgt een wandeling van een uur langs de bezienswaardigheden van het schilderachtig stadje Mol met een bezoek aan het Jakob Smits museum.

Spreker(s)

Wetenschappelijk medewerkers van ESV EURIDICE zullen presentatie en rondleiding verzorgen

Locatie

ESV Euridice Gie, Boeretang 200, BE-2400 Mol (Be)

Organisator

Regio Zuid

Naam en contactgegevens voor informatie

drs. ing. Cor van den Bosch, tel: 06 50638128

jocobowi@onsbrabantnet.nl