Omschrijving

Zoals al weer een aantal jaren is de nieuwjaarsreceptie gecombineerd met een activiteit. Na ruim voldoende gelegenheid om elkaar te spreken en nieuwjaarswensen uit te wisselen volgt een boeiende presentatie in twee delen. Ontwikkelingen in ons toekomstig voedsel en onze toekomstige brandstof zijn thema’s waar ieder wel van op de hoogte wil blijven. De presentatie is in twee delen opgesplitst zodat tussentijds in een ruime pauze iedereen de kans krijgt met bekenden bij te praten.

In het eerste deel van de presentatie stelt Patricia Osseweijer, dat het met de enorme ontwikkelingen in de technologie, steeds beter mogelijk is om micro-organismen te maken die precies doen wat wij willen. Dat is prachtig, want micro-organismen zijn over het algemeen schone producenten, ze gebruiken biologische grondstoffen voor hun groei en kunnen producten maken die een bijzondere waarde hebben zoals penicilline, insuline en andere farmaceutische ingrediënten. Maar ze kunnen ook ingezet worden voor de duurzame productie van chemicaliën en biobrandstoffen die voorheen met oliegrondstoffen werden geproduceerd. Het Kluyver Centre voor Genomics van Industriële Fermentatie is in 2002 gestart aan een ambitieus programma om de drie belangrijkste werkpaarden, gisten, schimmels en melkzuur bacteriën van de fermentatie industrie beter te leren begrijpen en toepassen. Met een flinke overheidssubsidie van 32 MEuro heeft een aantal universiteiten en onderzoeksinstituten samen de nieuwste genomics technologie in huis gehaald. Dat heeft al opmerkelijke resultaten opgeleverd die belangrijk zijn voor onze Nederlandse fermentatie industrie, waaronder DSM, Friesland Foods, Purac, Nedalco en Heineken. Zo kunnen we nu foliumzuur en vitamine B12 door de yoghurtbacteriën zelf laten maken en hebben we een gist gemaakt die biobrandstof (bio-ethanol) uit afvalstoffen kan produceren. Het eerste deel van de lezing geeft een kijkje in de keuken van het Kluyver Centre.

In het tweede deel kijken we nog verder in de toekomst en dieper in de publieke discussie. Want zoals dagelijks uit de krant blijkt, zijn niet alle toepassingen even wenselijk. Zo kan bijvoorbeeld het gebruik van biomassa voor productie van biobrandstoffen een voedsel- en waterprobleem genereren. En kunnen de prachtige technieken voor het maken van geheel nieuwe organismen ook gevaren opleveren die we nu nog niet kunnen overzien. Het Centre besteedt uitdrukkelijk aandacht aan deze publieke discussie. Patricia Osseweijer gaat op haar eigen boeiende wijze met ons op een rij zetten welke maatschappelijke issues voor wie belangrijk zijn. Als start van het jaar bezien wij hoe en in welke rol wij, als wetenschappers en ingenieurs, een bijdrage kunnen leveren aan het ontrafelen van deze issues en hoe we de dialoog tussen publiek en wetenschap kunnen helpen verbeteren. Communicatie levert nieuwe inzichten op die leiden tot nieuwe wegen, oplossingen en besluitvorming bij maatschappelijke vraagstukken.
De gehele avond heeft een feeste

PROGRAMMA
19.30 uur - de zaal gaat open
20.00 uur - aanvang van de toespraak van de voorzitter
22.00 uur - afronding van de receptie

Spreker(s)

Dr. Patricia Osseweijer, Kluyver Centre for Genomics of Industrial fermentation Technische Universiteit Delft.

BIJZONDERHEDEN
Er is geen maximum aan het aantal deelnemers. leden en hun introducé(s) zijn van harte welkom.

Locatie

Zalencentrum Prinsenhof, Hoofdstraat 43, Best

Organisator

Regio Zuid

Naam en contactgegevens voor informatie

Informatie betreffende de lezing bij ing. G van Heijst, tel.: 06 557 44 063 of bij drs. ing Cor van den Bosch, tel.: (0499) 33 00 44 (p) / 0032 473955987 (z).