De TU/e-campus Foto: Bart van Overbeeke.
De bestuurders van de TU/e delen hun plannen voor de groei in de komende jaren van het aantal studenten voor de semicon-sector. Daarbij werken we actief samen met andere onderwijsinstellingen om de Beethoven-ambities waar te kunnen maken.
27 november 2024 Bron: TU/e nieuws
Toelichting:
Afgelopen woensdag maakte de regering bekend dat ze geld toekent voor de plannen voor het Nationaal Versterkingsplan van Microchiptalent, een van de drie pijlers van project ‘Beethoven’, met daarin concrete financiële toezeggingen voor de jaren 2025 en 2026.
Het grootste deel van de middelen gaat naar de onderwijsinstellingen in de Brainportregio – het hart van de Nederlandse semicon-sector – en daarvan gaat een belangrijk deel naar de TU/e.
Wat betekent dit voor de universiteit, en wat gaat er de komende jaren veranderen?
“Deze toekenning is enorm goed nieuws voor de Brainportregio en voor ons als TU/e”, vertelt CvB-voorzitter Robert-Jan Smits enthousiast. “We pleiten al jaren voor een schaalsprong van de TU/e vanwege de alsmaar groeiende vraag naar technisch talent in de regio. Het is fantastisch dat we nu zo’n grote stap kunnen gaan maken."
Smits: “Dat er zo’n belangrijk deel van deze middelen naar de TU/e komt, onderstreept weer het belang van onze universiteit voor de hightechindustrie hier en met name de semicon. Het is nu aan ons om te leveren, om de beschikbaarheid van hoogopgeleid toptalent voor de semicon-sector structureel flink te verhogen. Ik heb er alle vertrouwen in dat we daarin gaan slagen.”
Future Chips
“We zijn in onze plannen uitgegaan van ambitieuze, realistische groeiscenario’s, met waarborgen die we ook al hadden bij onze eerdere plannen voor een schaalsprong, vult rector Silvia Lenaerts aan, die eindverantwoordelijk is voor het Future Chips flagship van de TU/e. “Namelijk: we krijgen de financiering vooraf, de groei mag niet ten koste gaan van excellentie. De groei moet geleidelijk gaan en er moet gezorgd worden voor voorzieningen als labs en studentenhuisvesting. Dat zit allemaal in de plannen.”
“Ik ben bijzonder trots dat we als TU/e erin slagen om, in samenwerking met al onze partners, een zeer doortimmerd plan neer te leggen en daar de erkenning voor te krijgen. Dit gaat ons Futu“Het sluit naadloos aan bij alle andere ontwikkelingen van de laatste tijd: de samenwerking met ASML, de samenwerking met KU Leuven en IMEC, de Eindhoven Semicon Summer School, de samenwerkingen met Zuid-Korea en Taiwan, en ook de nieuwe pilot line voor photonics. Dit versterkt onze positie als een van de belangrijkste semicon-universiteiten van Europa.”re Chips flagship een enorme boost geven.”
Masterstudenten
Het doel van de talentplannen voor Beethoven is om zo snel mogelijk meer talent beschikbaar te krijgen voor de semicon-sector. En die sector vraagt om afgestudeerde masterstudenten. Om die redenen kiest de TU/e volledig voor groei in de masteropleidingen, legt Paul Koenraad uit, dean van de Graduate School van de TU/e en mee verantwoordelijk voor het masteronderwijs. “Als we zouden kiezen voor groei in de bacheloropleidingen, dan leidt dat pas over meer dan vijf jaar tot een eerste verhoging van het aantal afgestudeerde masters, dat duurt veel te lang. We gaan daarom studenten aantrekken die al een bachelor hebben en bij ons een tweejarige masteropleiding komen doen en daarna direct de arbeidsmarkt op kunnen.”
Meer informatie op de TU/e nieuws site.
For the version in English click here.