Afdeling Bedrijfskunde
KIVI is een beroepsvereniging die staat voor ondersteuning van ingenieurs in hun beroepsuitoefening, het uitdragen van het belang van ingenieurs en technologie voor de maatschappij en het bevorderen van de interactie tussen ingenieurs en het maatschappelijk middenveld.
Daarbij vormt de Afdeling Bedrijfskunde van KIVI een platform voor alle ingenieurs (ir's en ing's) met een bedrijfskundige (kop) opleiding of een andere opleiding die door hun werk of interesses een binding hebben met het vakgebied bedrijfskunde. Het platform strekt zich uit van studerenden tot gepensioneerden en van beginnende bedrijfskundige ingenieurs tot ingenieurs op de hoogste posten in het bedrijfsleven en bij de overheid.
De afdeling staat ten dienste van haar leden. De afdeling doet dit door tal van activiteiten te organiseren en haar stem te laten horen op plaatsen waar dit van belang is voor het vakgebied bedrijfskunde. Het bestuur heeft zich tijdelijk tot taak gesteld, het versterken en verbeteren van de afdeling Bedrijfskunde.
Hierbij richt de afdeling zich op thema’s die samenhangen met besturen & strategie, informatiestromen & bedrijfsprocessen, en risicomanagement & bedrijfsfinanciën.
Afdeling Bedijfskunde levert
Activiteiten
De activiteiten die aangeboden worden door de afdeling bedrijfskunde is core business. Mede-bedrijfskundigen en geïnteresseerden ontmoeten op een ondernemende locatie vindt de afdeling belangrijk en draagt daar de grootst mogelijke zorg voor.
Netwerken
Direct contact met en tussen de leden onderling staat bij de afdeling Bedrijfskunde voorop. De afdeling wil een ontmoetingsplaats zijn voor alle ingenieurs op bedrijfskundig gebied. Ingenieurs, zowel HBO als universitair, uit alle geledingen en branches komen met elkaar in contact en wisselen ervaringen en visies uit tijdens de activiteiten. De afdeling organiseert, meestal op regionaal niveau, vakgerichte presentaties, workshops en bedrijfsbezoeken. Tevens vinden er landelijke activiteiten plaats.
Wat hebben we zoal gedaan
Bedrijfsbezoeken
De afgelopen jaren hebben we bedrijfsbezoeken georganiseerd naar onder andere:
- Het baggermuseum in Sliedrecht (met een lezing door de directie van Van Oord over de 2e Maasvlakte).
- Nieuwbouw rioolwaterzuivering Nieuwveer in Breda (waterschap Brabantse Delta)
- Suikerunie in Dinteloord
- Pon-Power, importeur en distributeur van Caterpiller in Papendrecht
- Thetford (o.a. chemische toiletten in caravans) in Etten-Leur
- Zandscheidinginstallatie Moerdijk-Aannemersbedrijf Martens en Van Oord in Moerdijk
- Lips / Wärtsilä scheepsschroeven in Drunen
- De Koepel-gevangenis in Breda
- Landgoed Hilverhoeve in Hilvarenbeek
- NV Slibverwerking Noord Brabant in Moerdijk
Naast enkele lezingen kiezen de meeste leden voor bedrijfsbezoeken. De gemiddelde belangstelling is zo’n 30 deelnemers.
Masterclasses
Daarnaast zijn we gestart met Masterclasses. Hiervan willen we er twee à vier per jaar organiseren, gericht op bedrijfskundige/bestuurlijke onderwerpen.