Evacuatie van het Rivierenland
Omschrijving
In februari 1995 vindt één van de grootste evacuaties uit de Nederlandse geschiedenis plaats. Door de hoge waterstand van de Rijn, Maas en de Waal moeten 250.000 mensen uit grote delen van het Rivierenland geëvacueerd worden. Tijdens een mini-symposium op 19 september 2012, georganiseerd door studievereniging ConcepT, zal er worden ingegaan op de rol van bestuurders en technici bij de evacuatie van het rivierengebied. Speelden emoties en een gebrek aan wetenschappelijk inzicht een grote rol tijdens het hoge water van 1995?
Eind januari 1995 begint het water in de Nederlandse rivieren snel te stijgen, het is al dagenlang noodweer in Europa. De grote hoeveelheid water die afgevoerd moet worden zorgt voor wateroverlast, uiterwaarden lopen onder. Door een dijkdoorbraak komt de A2 blank te staan. Op 29 januari 1995 wordt ook de toestand in het rivierengebied dreigend, alarmfasen worden afgekondigd en evacuaties voorbereid.
Op 30 januari 1995 is het zover: de Bommelerwaard moet als eerste evacueren. Met auto’s, bussen en treinen verlaten ongeveer 45.000 Bommelerwaarders de streek. Uiteindelijk moeten 250.000 mensen, inclusief complete veestapels van boeren, verplicht uit grote delen van het Rivierenland worden geëvacueerd. De evacuaties in Nederland zijn wereldnieuws. Beroemd om hun strijd tegen het water en daarbij verworven expertise in waterbouwkunde dreigen de eigen dijken het te gaan begeven.
De noodtoestand in 1995 bracht de problematiek van de dijkverzwaring boven aan de politieke agenda. Jarenlang was de dijkverzwaring langs de rivieren bediscussieerd, maar nog tijdens de wateroverlast besprek het kabinet al de noodzaak van een plan voor de grote rivieren. Op 13 april werd een wet aangenomen die een snelle aanpak mogelijk maakte, met als doel om alle zwakke dijkvakken in 2000 te hebben versterkt.
Tijdens het mini-symposium ‘Evacuatie van het Rivierenland’ zullen verschillende verhalen en anekdotes worden verteld. Er zal worden ingegaan op politiek en ambtelijk gekissebis begin 1995 en wordt de link gelegd tussen enerzijds de politiek die omgaat met hoogwater-risico’s en anderzijds de oplossingen die de civiele techniek (in de toekomst) biedt.
’s Werelds bekendste dijkdeskundige (Prof.dr.ir Arnold Verruijt), oud-burgemeester van Arnhem (mr. Paul Scholten) en ir. Jan Bervaes (evacuee in 1995 en oud-voorzitter Historische kring Bommelerwaard) zullen een lezing verzorgen. Ter afsluiting zal er een discussie plaatsvinden op basis van een aantal stellingen. De middag staat onder leiding van drs. Elja Diepenbrock, auteur van 'Evacuatie 1995: Crisis in de crisisteams, Bestuurders en Ambtenaren onthullen'.
13:30 - Inloop en welkom - Oskar Eikenbroek (voorzitter studievereniging ConcepT)
13:45 - Inleiding door dagvoorzitter - Drs. Elja Diepenbrock
14:10 - De rol van technici; de contra-expertise - Prof.dr.ir. Arnold Verruijt
14:40 - De rol van bestuuders; de evacuatie - mr. Paul Scholten
15:10 - De noodzaak van de evacuatie? - ir. Jan Bervaes
15:40 - Discussie op basis van stellingen
16:15 – Sluiting
Locatie
Universiteit Twente, Gebouw de Horst,
Drienerlolaan 5, Enschede
Organisator
Bouw- en Waterbouwkunde
Landgebruik en Watermanagement
Studievereniging ConcepT
Naam en contactgegevens voor informatie
Oskar Eikenbroek, voorzitter Studievereniging ConcepT, tel. 053 – 489 3884 / 06 – 555 25 019 of via onderstaand e-mailadres
Aanmelden via
Studievereniging ConcepT via bovenstaande website