Omschrijving

Nederland levert een constant gevecht tegen het water. Dijken worden verstevigd, verhoogd en kanalen worden verbreed. Het is noodzakelijk voor Nederland om zich hierin te blijven ontwikkelen zodat een veilige leefomgeving voor onze inwoners kan worden gegarandeerd, voornamelijk in de stedelijke gebieden. De kostbare ruimte die er nog is wordt steeds meer volgebouwd met allerlei soorten objecten. Waarom zouden voor die nieuwe projecten alleen naar het primaire doel gekeken worden? Bij elk project ontstaan er kansen om andere doelen te dienen, zo ook op het gebied van waterveiligheid. Zo is de Zandmotor voor de kust van Ter Heide in eerste instantie aangelegd om erosie van het strand tegen te gaan maar is er door de huidige vorm van de Zandmotor extra ruimte ontstaan voor recreatie wat voor zowel de provincie als de lokale horeca extra inkomsten genereert. Zo wordt van de noodzaak van de Zandmotor ook een deugd gemaakt. Ook op het gebied van landinrichting ontstaan dit soort kansen. Wadi’s worden bijvoorbeeld aangelegd voor een grotere waterbeleving in een stadse omgeving en daarnaast past het binnen het nieuwe waterbeheer van vasthouden, bergen en afvoeren. Voor de toekomst is het belangrijk om te blijven nadenken over nieuwe manieren om gebruiksfuncties van water te blijven combineren. Moet in elk project recreatie, waterveiligheid en leefkwaliteit gecombineerd worden? Of moeten deze functies juist gescheiden blijven?

Het symposium ‘’Leven met water, in noodzaak en deugd’’ gaat in op de aspecten van multifunctionele waterkeringen en landinrichting. Hierbij wordt de aandacht gevestigd op het koppelen van verschillende functies uit verschillende disciplines in een ontwerp. Treden er extra risico’s op door het multifunctionele karakter van het ontwerp? Levert het multifunctionele object daadwerkelijk voordelen op voor beide bedachte doelen? Tijdens het ochtendprogramma zullen drie sprekers het thema van verschillende invalshoeken belichten waar onder andere deze vragen terug zullen komen. Aansluitend zal aan de hand van stellingen gediscussieerd worden door zowel sprekers als bezoekers over multifunctionele waterkeringen en landinrichting.

De ochtend is gereserveerd voor drie plenaire lezingen waarin het onderwerp van verschillende kanten zal worden belicht. In de middag zullen meerdere workshoprondes plaatsvinden. Tijdens deze interactieve sessies van ongeveer een uur kunnen bezoekers hun kennis verbreden en is het voor de bedrijven en instellingen mogelijk hun visie kenbaar te maken. Deze workshops bieden organiserende partijen de kans om zich te presenteren bij toekomstige werknemers, opdrachtgevers en klanten uit de watersector.

Tijdens de pauzes is er mogelijkheid voor interactie tussen bedrijven en deelnemers op de bedrijvenmarkt. Daarnaast kan iedere deelnemer ervoor kiezen een workshopronde op de bedrijvenmarkt aanwezig te zijn. Aan het einde van de dag vindt er tot slot een netwerkborrel plaats.

Ochtendprogramma
8:30 Ontvangst
9:00 Welkom door Prof.dr.ir. Matthijs Kok
9:30 Een lezing door Ir. Jandirk Hoekstra
10:00 Een lezing door Drs. Sabine van Rooij
10:30 Pauze
11:00 Een lezing door Drs. Gerald Jan Ellen
11:30 Forumdiscussie met sprekers

Middagprogramma
12:00 Lunch
13:15 Workshop ronde 1
14:30 Pauze
15:15 Workshop ronde 2
16:30 Dag afsluiting
16:45 Netwerkborrel
17:30 Einde

Locatie

Universiteit Twente

Organisator

Bouw- en Waterbouwkunde

Studievereniging ConcepT

Naam en contactgegevens voor informatie

Nadere informatie via onderstaand e-mailadres

info@levenmetwater2013.nl

Symposiumwebsite

Aanmelden via

.