Omschrijving

Vervangingsopgave
Bij het beheer van het watersysteem en de waterwegen maakt Rijkswaterstaat gebruik van veel bruggen, sluizen, stuwen, gemalen en stormvloedkeringen. In totaal beheert Rijkswaterstaat 5800 grote kunstwerken, waarvan 650 natte kunstwerken binnen het hoofdvaarwegennet en het hoofdwatersysteem. Omdat veel natte kunstwerken verouderd zijn, of niet meer voldoen aan de gebruikseisen, zijn ze aan vervanging of renovatie toe. Deze ‘vervangingsopgave’ zal de
komende decennia naar verwachting honderden miljoenen euro’s per jaar kosten.

Wat is VONK?
Rijkswaterstaat pakt deze ‘vervangingsopgave’ structureel aan. Door een systematiek te ontwikkelen, kunnen we de programmering en de besluitvorming over de vervangingen en renovaties zo goed mogelijk onderbouwen. Dat gebeurt in het project ‘Vervangingsopgave Natte Kunstwerken’ (VONK). Dit project heeft drie doelen:
1. Ontwikkelen van een systematiek
2. Vervangingsopgave verbinden met het Deltaprogramma
3. Kennis ontwikkelen via het ‘kennisspoor’

Waar staat VONK nu?
VONK is gestart in 2012 en werkt met alle betrokkenen binnen Rijkswaterstaat aan de ontwikkeling van de systematiek. Belangrijke onderdelen van de systematiek, zoals de ‘Gevoeligheidstest Natte Kunstwerken’ en de jaarlijkse bijdragen aan het Deltaprogramma, zijn reeds opgeleverd. Het inhoudelijke deel van de concept-systematiek is eind 2014 afgerond.

Spreker(s)

Marcel Tosserams & Jenne van der Velde

Locatie

De Horst 2

Universiteit Twente

Organisator

Bouw- en Waterbouwkunde

Naam en contactgegevens voor informatie

Hidde Kats Voorzitter ConcepT

voorzitter@concept.utwente.nl