De ruim 30 aanwezige personen bij de excursie over de waterveiligheidsopgave voor een veilige een aantrekkelijke Maasvallei in Arcen kregen van de medewerkers van het Waterschap Limburg inzicht in het introduceren van een dijk dwars door het bebouwde gebied van het rustieke dorp aan de Maas. Adviseur ruimtelijke kwaliteit Keesjan van den Herik gaf uitleg over de dilemma’s van de combinatie van economische activiteiten en wonen die plaatsvinden op het winterbed van de rivier. Dat gaat al eeuwen goed, op die momenten dat de rivier ruimte nodig heeft. De afgelopen honderd jaar steeg het water regelmatig waardoor delen of het gehele dorp onder water kwam te staan.

Hoe kunnen de deskundigen van het waterschap en Rijkswaterstaat samen met bewoners en ondernemers zorgen voor een veilige en aantrekkelijke oplossing? Technisch manager Wout de Fijter was als ‘menneke’ van 10 jaar zelf getuigen van de grote overstroming in 1995. Dat raakte hem zo dat hij zijn professie ervan gemaakt heeft daar antwoord op te geven. Hij leidde de groep van ruim 20 deelnemers door het winterbed, langs de eeuwenoude kademuur en langs de tijdelijke kades en coupeurs, die door tuinen en zelfs het plaatselijke restaurant gaan. Zijn presentatie is bijgaand te vinden. Na de wandeling gaf innovatiemanager Kees Dorst een toelichting over de nieuwe technologieën die nodig zijn om maatregelen voor de waterbescherming toe- en in te passen in de Maasvallei.

 Na afloop kregen de medewerkers van het waterschap veel lof voor de wijze waarop zij aan de slag zijn om de hoogwaterbescherming te combineren met de ontwikkeling van economie,recreatie, landschap natuur en cultuur.

Omschrijving

De Maasdijken moeten worden aangepakt. Na de overstromingen in 1993 en 1995 zijn op veel plaatsen in Limburg (nood)keringen aangelegd, deels in de veronderstelling dat het tijdelijke maatregelen betroffen. De noodkeringen zijn in het winterbed van de Maas aangelegd, om bebouwing te beschermen.

De waterkeringen in de Maasvallei kregen met de gewijzigde Waterwet, die op 1 januari 2017 in werking trad, dezelfde status als alle andere primaire waterkeringen in Nederland. Een reuze opgave in de noordelijke Maasvallei om te voldoen aan de waterveiligheidsopgave als gevolg van de nieuwe normering en de klimaatverandering.

Eén van de vijf locaties met urgente dijkversterkingen vormt het gebied in Arcen. Naast de noodzakelijke dijkverlegging, de inrichting van het bergingsgebied, vindt de dijkversterking plaats zodanig dat de dijken direct op de goede plaatst worden gelegd en versterkt.

De excursie start met een toelichting van het Waterschap Limburg over de noodzaak van een veilige en aantrekkelijke Maasvallei. Zo gaat de landschapsarchitect in op de meanderende Maas in de Maasvallei wat beperkingen en kansen biedt voor de omgeving. Daarna volgt een toelichting over de benodigde dijkversterking van dijktraject Arcen en de innovaties in waterkeringen die nodig zijn om aan de waterveiligheidsopgave te voldoen.

Na afloop van de excursie bent u helemaal op de hoogte van de regionale opgave in de Noordelijke Maasvallei, als ook van de nieuwste technische ontwikkelingen binnen het landelijke hoogwaterbeschermingsprogramma van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor dit gebied.

Na de toelichtingen volgt een excursie in Arcen. De deelnemers ervaren de uitdaging om van de tijdelijk getroffen maatregelen met (nood)keringen te komen naar maatregelen voor een robuust en goedwerkend waterveiligheidssysteem. Na afloop worden de ervaringen gedeeld met de medewerkers van de projectorganisatie van het waterschap. De middag wordt afgesloten onder het genot van een drankje.

Spreker(s)

Keesjan van den Herik (Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit)
Wout de Fijter (Technisch Manager Waterschap Limburg)
Kees Dorst (Technisch Manager en Innovatiemanager Waterschap Limburg)

Locatie

MFA De Schans te Arcen

Van Soest-Jansbekenplein 3

Organisator

Bouw- en Waterbouwkunde

 

Naam en contactgegevens voor informatie

Gert-Jan van den Dries

gertjanvandendries@home.nl

Waterschap Limburg