De werkgroep “Politiek en DV techniek” analyseert actuele politieke ontwikkelingen in de defensiesector. Zij levert onafhankelijke feiten en duiding vanuit de technologische kennis en ervaring van ingenieurs.
De werkgroep Politiek en DV techniek heeft onderstaande opmerkingen en vragen over de brief van 5 juli 2018, waarin de Minister van Defensie de naar aanleiding van het rapport van de commissie Van der Veer genomen maatregelen toelicht. Het commentaar is opgesteld op basis van openbaar beschikbare stukken en kennis en ervaring op het gebied van defensietechnologie. De opmerkingen en vragen betreffen uitsluitend technologische of daarmee verband houdende aspecten.
In de brief wordt aangegeven dat binnen Defensie een Directie Veiligheid, een Inspectie Veiligheid en een visitatiecommissie worden opgericht. Hierdoor wordt de indruk gewekt dat de slager toch het eigen vlees gaat keuren. Ook in de verdere tekst worden nieuwe interne regelingen aangekondigd die de veiligheid verder moeten verbeteren. De meeste zijn gericht op het versterken van het veiligheidsdenken. Dat is op zich nuttig, maar in de geschetste context zullen die al snel weer moeten concurreren met de can-do mentaliteit en andere eisen aan de betreffende eenheid.
Nut en noodzaak van externe adviezen op het gebied van veiligheid
Buiten Defensie wordt veel gewerkt met externe adviezen op het gebied van veiligheid. Deze zijn niet altijd verplicht of bindend, maar wel aantoonbaar vastgelegd. Ook geeft navolging van de adviezen recht op het voeren van een certificaat of ander bewijs van organieke veiligheid. Zoals in ons commentaar van 31 jan 2018 over het rapport Van der Veer is aangegeven (pt. 1) versterkt dat de noodzaak om de “waarom” vraag te beantwoorden als afgeweken wordt van de adviezen.
Zulke externe adviezen zijn bij steeds complexer wordende technologie onvermijdelijk omdat in de kleinere Defensieorganisatie niet alle noodzakelijke kennis meer voorhanden is. Defensie werkt voor marineschepen al met civiele classificatiebureaus, zoals Det Norske Veritas en Lloyds Register. Adviezen van zulke bedrijven zijn in de burger scheepvaart verplicht.
Onbewust competent handelen als het om veiligheid gaat
De in het Plan van Aanpak voorgestelde maatregelen lijken er wel op gericht om het veiligheidsdenken in de organisatie te verbeteren. Daardoor wordt handelen volgens de voorschriften gestimuleerd. Uit het Plan van Aanpak blijkt echter niet dat de benodigde technische- en veiligheidskennis van het personeel wordt vergroot. Daardoor keert de cultuur van “onbewust competent handelen” niet terug tot in de haarvaten van de Defensieorganisatie. In andere sectoren, o.a. luchtvaart en medische wereld, wordt dit van groot belang geacht en actief nagestreefd.
_____________________________
Den Haag, 5 september 2018
Meer informatie over de werkgroep Politiek en Defensietechniek vindt u via deze link.
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de werkgroep via E: politiektechniek@kividv.nl
Wilt u de commentaren en adviezen van de werkgroep per email ontvangen? Meldt u dan aan voor onze mailinglist.
Disclaimer: De gegeven feiten en meningen zijn gebaseerd op open bronnen en op de kennis en ervaring van werkgroep leden.
Als onderdeel van de beroepsvereniging KIVI is de werkgroep onafhankelijk van politieke partijen, overheden en bedrijven.
Dit is geen officieel standpunt van KIVI. De vereniging aanvaardt geen aansprakelijkheid voor hetgeen door de werkgroep of haar leden naar voren is gebracht.
Foto:Ministerie van Defensie