De werkgroep “Politiek en Defensie & Veiligheidstechniek” analyseert actuele politieke ontwikkelingen in de defensiesector. Zij levert feiten en duiding vanuit de technologische kennis en ervaring van ingenieurs.
Op basis van openbaar beschikbare informatie heeft de werkgroep onderstaande observaties over de antwoorden van de Minister van Defensie op Kamervragen van 8 december 2016 over de samenwerking met België bij de vervanging van M-fregatten. Het gaat in deze vragen over de eventueel te realiseren shooter capaciteit tegen ballistische raketten, die in het Belgische strategische visie voor deze schepen is opgenomen.
Nederland, Duitsland en Denemarken, en straks ook België, beschikken in Europa over de unieke mogelijkheid een BMD shooter capaciteit te realiseren. Andere grote en kleine Europese landen hebben die mogelijkheid niet. Nederland is hierbij technisch leidend. Zeker nu de Amerikaanse president een grotere verantwoordelijkheid voor de eigen verdediging bij Europa wil leggen is het zinvol om bij het ontwerpen van de vervanger M-fregatten rekening te houden met deze potentiële niche capaciteit. Daarmee kunnen Nederland en België een wezenlijke extra bijdrage leveren aan het streven van het NAVO-bondgenootschap naar een effectieve verdediging tegen ballistische rakketten. .
Bij de ontwikkeling van plannen voor de vervanging van de M-fregatten is het essentieel om de potentiële mogelijkheden voor een BMD-capaciteit al in een heel vroeg stadium mee te nemen, zoals dat ook bij de LC-fregatten is gebeurd. Dit is een fundamentele beslissing in het ontwerp. Vanuit technische optiek bestaat de shooter capaciteit in ieder geval uit een geschikte lanceerinrichting en een radarsysteem, waarmee SM3 raketten bestuurd kunnen worden.
In de intentieverklaring tussen Nederland en België over de vervanging van M-fregatten is afgesproken dat de landen ernaar streven dat de schepen identiek zijn. In het antwoord op de genoemde Kamervragen wordt gesproken over “nagenoeg identiek” en kennelijk gaat België nu al uit van een shooter capaciteit en Nederland niet. Het zou jammer zijn dat het in de intentieverklaring vastgelegde streven naar identieke schepen twee maanden na de ondertekening al wordt verlaten.
_____________________________
Den Haag, 24 januari 2017
Meer informatie vindt u op de webpagina van de werkgroep Politiek en Defensie & Veiligheidstechniek.
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de werkgroep via E: dv@kivi.nl of T: 071 7113973
Disclaimer: De gegeven feiten en meningen zijn gebaseerd op open bronnen en op de kennis en ervaring van werkgroep leden. Dit is geen officieel standpunt van KIVI. De vereniging aanvaard geen aansprakelijkheid voor hetgeen door de werkgroep of haar leden naar voren is gebracht.