Winnaar Kooy Prijs 2025: ir. Tom Wien

Winnaar Kooy Prijs 2025: LTZ3 (TD) Ir. T.H. (Tom) Wien

met zijn onderzoek Nuclear Propulsion for Naval Vessels - An investigation into the dynamic behaviour of a high-temperature gas-cooled reactor with a supercritical carbon dioxide power conversion cycle.

 

Op 16 april is tijdens het Kooy Symposium 2025 de Kooy Prijs van 2.000 euro uitgereikt aan Ir. Tom Wien. Hij studeerde af aan de Technical University Delft, Faculty of Energy Flow and ProcessTechnology. In het kader van zijn scriptie deed hij bij DAMEN onderzoek naar nucleaire voortstuwing voor (marine)schepen. In zijn onderzoek heeft hij meerdere complexe onderwerpen zoals nucleaire reactoren, thermodynamische cycli en energieomzettingen geĂŻntegreerd om deze vervolgens te matchen met de dynamische belasting van een (marine)schip.

 

De inspiratie voor zijn afstudeeropdracht haalde Tom Wien uit de sectoragenda Maritieme Maakindustrie. Hierin zijn vijf koploperprojecten gedefinieerd, waarvan het vijfde spoor de naam ‘Nucleaire voortstuwing van schepen’ draagt. Binnen dit spoor worden de voor- en nadelen verkend van duurzaam varende schepen met permanente energievoorziening.

 

Onderzoek

De titel van zijn afstudeeropdracht waarmee hij Cum Laude aan de TU-Delft is afgestudeerd betreft een mooie volzin: “Nuclear Propulsion for Naval Vessels - An investigation into the dynamic behaviour of a high-temperature gas-cooled reactor with a supercritical carbon dioxide power conversion cycle.”.

 

Kooy Prijs

Tom Wien werd gedurende zijn afstudeeronderzoek begeleid door Prof. Dr. Ir. R. Pecnik en Dr. Ir. J.W.R. Peeters (TU Delft) en Ir. G.J. Meijn (DAMEN Naval). De voordracht leert: “ Wij hebben Tom leren kennen als een zeer gedreven individu, die zijn afstudeerwerk heel goed wist te combineren met zijn verplichtingen in de marine. Hij heeft niet alleen oog voor detail, hij is ook nog eens creatief.”

 

En met name deze creativiteit/originaliteit sprak de jury aan. Tom Wien laat immers zien dat het in eerste instantie erop lijkt dat eigenschappen van nucleaire reactor, samen met de achterliggende componenten niet matchen met de belasting. Maar door een praktische, door Tom Wien verzonnen oplossing (een ander criterium waar de jury naar kijkt) in de superkritische CO2-turbine kan deze oplossing toch concurreren met gasturbines en dieselmotoren.

 

Jury

De jury bestond uit de heren KLTZ F.G. Marx, MSc. EMSD (juryvoorzitter en bestuurslid KIVI DV, NLDA/FMW), Dr. L. Koene (juryvoorzitter en bestuurslid KIVI DV, NLDA/FMW), Ing. L.F. Galle (Ministerie van Defensie, Directie Materieel), Prof.dr.ir. P.H.A.J.M. van Gelder (TU Delft), Prof.dr.ir. J.M.C. Mol (TU Delft), Prof.dr. F. Phillipson (TNO, Universiteit Maastricht), Prof. dr. ir. F.E. van Vliet (TNO, Universiteit Twente) en Prof. dr. ir. P.J. Oonincx (NLDA/FMW).

 

 

Eervolle vermelding

Omdat er dit niet alleen een duidelijke winnaar was, maar ook een duidelijke tweede plaats heeft de jury in samenspraak met KIVI, afdeling Defensie en Veiligheid besloten om een eervolle vermelding toe te kennen. In het kader van zijn afstudeeropdracht aan de Technische Universiteit Eindhoven ontvangt Jos Wigchert een eervolle vermelding met een bijbehorend bedrag van 500 Euro voor zijn Master onderzoek: “Detection of Aerial Spoofing Attacks to LEO Satellite Systems via Deep Learning Solutions”. Jos Wigchert werd begeleid door Dr. Savio Sciancalepore vanuit de Master's in Computer Science and Engineering - Information Security Technology (IST) Track.

 

Kooy Prijs

Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI), Afdeling Defensie en Veiligheid kent sinds het jaar 2000 jaarlijks een prijs toe voor 'uitstekend afstudeerwerk' aan een universiteit of hogeschool. De prijs wordt gegeven voor de beste afstudeerscriptie in een voor Defensie en Veiligheid relevante technologie. De uitreiking vindt plaats tijdens het jaarlijkse Kooy symposium.

 

De vrij te besteden geldprijs van € 2.000,- wordt ter beschikking gesteld door het Kooy-fonds. Dit fonds is vernoemd naar de voormalige hoogleraar rakettechniek aan de Koninklijke Militaire Academie te Breda. Prof. Johan Kooy was in het midden van de twintigste eeuw een nationale en internationale bekendheid als ruimtevaartgeleerde. In die kwaliteit verzorgde hij ook een reeks van jaren onderwijs en onderzoek aan de TU-Delft.

 

Na het overlijden van Prof. Kooy is in 1984 het naar hem genoemde fonds opgericht. De hoofddoelstelling van het dit fonds is “Bevordering van de wetenschap en de technologie in Nederland, aansluitend op of voortvloeiend uit op defensie gerichte functies en taken, zoals de ballistiek.”