Electrische mobiliteit
Omschrijving
Minisymposium en Masterclass electrische mobiliteit
Deze avond is een must voor alle ingenieurs die overwegen om op korte termijn privé of zakelijk elektrisch te gaan rijden en voor geïnteresseerden die zich op een efficiënte wijze op de hoogte willen stellen van de laatste stand rond één van de opwindendste technologische en maatschappelijke ontwikkelingen van de 21e eeuw!
2011 is het doorbraakjaar van het electrisch rijden. Van de commercieel verkrijgbare modellen van Nissan, Mitsubishi, Peugeot en Citroën zijn er al honderden verkocht. Op dit moment draaien ze hun eerste kilometers op de Nederlandse wegen.
Is de batterij-elektrische auto inderdaad het definitieve antwoord op CO2 - , NOx - en fijnstofemissies van de huidige generatie benzine – en dieselauto’s? Of gaat de door brandstofcellen aangedreven elektrische auto het uiteindelijk toch winnen?
Wat zijn de kansen om van de batterij-elektrische auto een net zo flexibel werkpaard te maken als van onze huidige heilige koe? Hoe zit het met de actieradius en welke doorbraken mogen we daar nog verwachten?
Wat zijn de werkelijke kosten en met welke stimuleringsregelingen denkt de Nederlandse regering Nederland tot een gidsland wat betreft elektrisch vervoer te maken?
Tegen welke grenzen op het gebied van elektriciteitsvoorziening en grondstofbeschikbaarheid lopen we aan als in 2050 het wereldwijde personenwagenpark van 2 miljard stuks bestaat uit electrisch aangedreven voertuigen?
Op deze en nog veel meer vragen rond het elektrisch rijden krijgt u antwoord tijdens het Minisymposium Elektrische Mobiliteit.
In een eerste presentatie zal Richard Smokers, een autoriteit op het gebied van elektrisch rijden van het eerste uur, een breed overzicht geven van drivers, status, barrières en te verwachten ontwikkelingen rond elektrische en andere vormen van duurzame mobiliteit tot 2050.
In een tweede ‘masterclass’ presentatie zal Bram Veenhuizen, lector Voertuigmechatronica aan de Hogeschool Arnhem-Nijmegen nader ingaan op een aantal essentiële aspecten/bottlenecks van het elektrisch rijden. In zijn presentatie komen oa aan bod:
• Aandrijftechniek varianten; verschillen en overeenkomsten met conventionele en hybride auto’s
• Batterijtechniek
• Toekomstige ontwikkelingen op het gebied van batterijen, laadtechnieken, inductief laden, range extenders, etc.
De avond wordt afgesloten met een rondleiding in het Applied research lab automotive, waar een aantal van de behandelde onderwerpen aanschouwelijk gemaakt zal worden door studenten.
17.00 uur Ontvangst met koffie/thee
17.30 uur Kort welkomstwoord, gevolgd door presentatie Richard Smokers
18.30 uur Pauze en gelegenheid voor het nuttigen van een broodmaaltijd
19.00 uur Masterclass electrisch rijden door Bram Veenhuizen
20.00 uur Bezoek aan Lab autotechniek van HAN Automotive
21.00 uur Afsluiting en gelegenheid om na te praten met een hapje en drankje
Spreker(s)
Dr. Ir. Richard Smokers
Strategisch adviseur duurzame mobiliteit bij de afdeling Sustainable Transport & Logistics (STL) van TNO. Hij houdt zich bezig met duurzame mobiliteit in brede zin, ontwikkelt met zijn afdeling een strategische visie op waar we in 2050 op uit moeten komen en de weg daar naar toe en adviseert overheden en bedrijven met technische en beleidsondersteunende studies. Hij volgt de ontwikkeling van de elektrische auto al 19 jaar op de voet en is daarmee één van de eerste Nederlandse deskundigen op dit gebied. In de afgelopen jaren heeft hij een groot aantal presentaties over duurzame mobiliteit en elektrisch rijden gehouden op nationale en internationale symposia.
Dr. Bram Veenhuizen
Lector voertuigmechatronica aan het instituut voor autotechniek van de Hogeschool Arnhem – Nijmegen. De research focus van zijn groep ligt op hybride aandrijfsystemen gebaseerd op brandstofcel- en batterijtechnologie.
Locatie
Hogeschool Arnhem/Nijmegen, Automotive Instituut
Ruitenberglaan 29, Arnhem
Organisator
Duurzame Technologie
Naam en contactgegevens voor informatie
Bert Vonk Pieter van Hoorn