Plastic Soep
Omschrijving
Plastic Soep
“Ik raakte er verstoord door; dit hoorde een schone, ongerepte omgeving te zijn.” Een kort fragment uit een interview met Charles Moore die in deze zin zijn ontgoocheling probeert te beschrijven toen hij in 1997 met een schip over de Grote Oceaan zeilde en een ontdekking doet die de rest van zijn leven zal bepalen. “Wel een week lang zag ik midden op de oceaan voorwerpen dobberen, over een gebied van zo’n duizend mijl. Ik kwam er geleidelijk achter dat terwijl ik door het deel van de oceaan voer dat zo ver van de menselijke beschaving verwijderd is als je op aarde maar kunt zijn, de invloed van de mens toch voortdurend zichtbaar was.”
Moore heeft het hier over de plastic soep. Kunststofarchipel en drijvende vuilnisbelt zijn andere benamingen voor het verschijnsel waarbij plastic afval accumuleert in de zogenaamde gyres van oceanen. Dit zijn plekken waar verschillende zeestromen in een gigantische cirkelvormige beweging bij elkaar komen. En waar ook al het plastic, weggegooid door mensen vanaf de kust, schepen, offshore installaties, bij elkaar komt. Niet alleen de hoeveelheid maar ook de oppervlakte van het gebied waar het plastic zich bevindt, is enorm. Zo lopen schattingen over de grootte van de kunststofarchipel in de Grote Oceaan uiteen van 700.000 km2 (20 keer Nederland) tot 15 miljoen km2 (meer dan 400 keer Nederland). De grote en kleine stukken plastic afval hebben elk op hun eigen manier gevolgen voor het milieu. In de grote stukken raken zeedieren verstrikt, de minder grote zorgen voor langzame uithongering omdat ze de slokdarm blokkeren. De kleine stukjes ontstaan door de degradatie van plastic onder de invloed van zonlicht en wordt door zeedieren voor plankton aangezien.
Op donderdagavond 14 oktober zal de vakafdeling voor Milieutechniek / Voedsel & Groen een discussieavond over dit onderwerp houden. Jesse Goossens, onderzoeksjournaliste en auteur van het boek Plastic Soep, zal de avond aftrappen met een presentatie over het verschijnsel waarbij ze ondermeer ingaat op de oorzaken en de gevolgen van het probleem. Carel Cronenberg, leading professional milieu & duurzaamheid bij DHV, zal Jesse opvolgen en spreken over mogelijke oplossingen ter voorkoming van het probleem. Tijdens het tweede deel van de avond zal onder leiding van Ronny Ali, head of corporate quality & permitting bij Total, met de zaal gediscussieerd worden in hoeverre het bedrijfsleven een bijdrage kan leveren aan het voorkomen van de accumulatie van plastic afval in zee.
18.00 - 18.30 uur
Ontvangst met koffie en broodjes
18.30 - 18.35 uur
Welkom en toelichting avondprogramma
18.35 - 20.00 uur
Inleiders:
- Jesse Goossens, Onderzoeksjournaliste en auteur van het boek Plastic Soep.
- Carel Cronenberg, Leading professional milieu & duurzaamheid bij DHV.
20.00 - 20.15 uur
PAUZE
20.15 - 21.15 uur
Discussie o.l.v.
- Ronny Ali, Head of corporate quality & permitting bij Total EP Nederland.
21.15 - 22.00 uur
Gelegenheid om te netwerken en verder te discussiëren (drankjes zijn voor eigen rekening)
Locatie
Prinsessegracht 23, 2514 AP Den Haag
Organisator
Duurzame Technologie
Naam en contactgegevens voor informatie
Wouter Lubberts