Recycling vlakglas
Omschrijving
Duurzaamheid:
Vlakglas als duurzaam materiaal kan op integrale wijze bijdragen aan aanzienlijke energiebesparingen en reductie van GHG, preventieve en curatieve gezondheidszorg en welbevinden, leerprestaties en werkprestaties, het binnenklimaat van gebouwen, de teelt van groenten, prachtige gebouwen en kunstwerken. Tenslotte merken we op dat op slimme wijze gebruiken van vlakglas grote economische voordelen biedt en in belangrijke mate kan bijdragen aan de reductie doestellingen van GHG.
Recycling:
In een duurzame glasketen neemt recycling van vlakglas een wezenlijke plaats in. In een tijdsgewricht waarin veel politieke aandacht is voor het aanzienlijk reduceren van energiegebruik van gebouwen en het renoveren en/of andere bestemming geven aan gebouwen komen aanzienlijke hoeveelheden vlakglas vrij voor recycling. Hoe wordt het recycle potentieel bij het slopen van gebouwen nu en in de toekomst uitgebaat. Ook zullen op termijn zonnepanelen vrijkomen.
Horen, zien en spreken:
Met vlakglas hebben we mogelijkheden om met economische voordelen onze maatschappij duurzamer in te richten en hiermee de toekomst op verantwoorde wijze voor te bereiden. Zowel People, Planet als Profit komen aan hun trekken met de mogelijkheden van de recycling van vlakglas. De sprekers laten u mogelijkheden, kansen en uitdagingen zien. Maar hoe worden van de verschillende soorten ingezameld vlakglas waardevolle grondstoffen gemaakt? We gaan het horen en zien.
Voor de rondleiding in de fabriek is de volgende veiligheidskleding voorgeschreven: veiligheidsschoenen, veiligheidshelm en goed aansluitende veiligheidsbril. Gelieve hiervoor zelf te zorgen. Gehoorbescherming zal verstrekt worden.
13.00 uur: Zaal open/ontvangst
13.30 uur: Opening door André Dijkmans voorzitter vakafdeling Duurzame Technologie
13.40 uur: Presentatie door Bianca Lambrechts, commercieel manager Benelux at Maltha Glasrecycling.
- Eigenschappen (vlak)glas, waarom geschikt voor recycling, waarom recycling, voor- en nadelen
- Recycling keten: inzameling en de eisen hieraan, scheiding, opwerken tot grondstoffen, toepassingen, inputs en outputs van de recyclingketen, milieubelasting waaronder reductie van energie verbruik, arbeidsomstandigheden, verbeterpotentieel recycling een uitdaging.
14.40 uur: Rondleiding door de fabriek recycling en opwerking vlakglas
16.00 uur: Presentatie door Louise Soares projectmanager Stichting Vlakglas Recycling Nederland (VRN)
- Wat is de rol van VRN. Ontwikkelingen in wet- en regelgeving in Europa en in de Benelux. Geschiedenis van de recycling van vlakglas. Bijdrage aan de reductie van CO2-emissie en het verbruik van grondstoffen voor de glasproductie. Mogelijkheden voor het verhogen van de recyclagegraad. Hoe staan de architecten, bouwbedrijven, gemeenten en woningcorporaties tegenover recycling van vlakglas.
16.45 uur: Samenvatting/evaluatie
Locatie
Restaurant Den Brugwachter / Fabriek Maltha
Luikersteenweg 283, 3920 Lommel België
Organisator
Duurzame Technologie
Naam en contactgegevens voor informatie
André Dijkmans, telefoon 06-20249738