YARA Sluiskil
Het is mogelijk om het bezoek aan Yara te combineren met het bedrijfsbezoek aan Zalco in Vlissingen-Oost. Meer informatie hierover op de KIVI website.
Bedrijfsbezoek YARA Sluiskil
Locatie-verzamelplaats: Busstation Westerscheldetunnel (WST), Busstation Buitenhaven, 4531, Terneuzen; gratis P+R. Van hieruit samen met de bus ”YARA” om 13.45 uur naar het Portaal van Vlaanderen.
Locatie-ontvangst: Portaal van Vlaanderen, Beneluxweg 101, Terneuzen
Globale beschrijving bedrijf
Yara Sluiskil is de grootste productievestiging van het Noorse bedrijf Yara International dat wereldwijd in 52 landen vestigingen heeft. Yara Sluiskil maakt stikstofhoudende kunstmest en industriële chemicaliën, zoals Air1 en NOxCare waarmee schadelijke stikstofoxiden (NOx) kan worden afgevangen. Ook produceert Yara Sluiskil CO2 voor de bubbels in frisdrank en bier, maar ook droogijs waarop bijvoorbeeld vaccins worden bewaard of levering van CO2 als groeistof in de glastuinbouw. De grondstoffen die Yara gebruikt zijn aardgas (methaan), lucht en water. Vaste stoffen zoals dolomietsteen en gips dienen als vulstoffen voor de kunstmest korrels en bijdragen aan bodemverbetering.
De hoogwaardige gewasvoeding van Yara kan via precisielandbouw de opbrengst van het gewas verhogen en de productkwaliteit verbeteren, terwijl ze de milieu impact verminderen. Dit biedt voor zowel de boer alsook de hele voedselketen toegevoegde waarde. De missie van Yara is eenvoudig maar ambitieus, namelijk: op verantwoorde wijze de wereld voeden en de planeet beschermen.
Op het terrein in Sluiskil staan fabrieken die wat betreft veiligheid, energie-efficiënte en betrouwbaarheid tot de top van de wereld behoren. Per jaar wordt 5 miljoen ton eindproduct verladen, waarvan meer dan 80 procent via schepen. Door de uitgebreide kennis, het internationale netwerk en ruim 100 jaar ervaring, is het Noorse Yara in een unieke positie om een van de grootste uitdagingen van onze tijd aan te gaan, namelijk voldoende gezond, betaalbaar en veilig voedsel voor iedereen. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van de kernstrategie. Door oplossingen te bieden zowel landbouwkundig (meststoffen) als milieutechnisch (NOxCare), creëert Yara economische kansen voor zichzelf en haar ketenpartners en levert daarbij direct een aanzienlijke bijdrage aan een schoner milieu.
Innovaties en duurzaamheid
YARA is evenals in het verleden voortdurend bezig met integrale en duurzame innovaties. Integrale duurzame oplossingen voor de uitdagingen waar YARA voor staat spreken ons als vakafdeling Duurzame Technologie KIVI erg aan. Daarbij kan gedacht worden aan interessante zaken zoals:
- Beschrijving bedrijf en activiteiten, producten, toepassingen en markt
- Ontwikkeling van de markt voor kunstmest in het verleden en verwachtingen voor de toekomst. Blijft er behoefte aan kunstmest? Hoe inspelen op de stikstof reductieplannen van Europa?
- Recente moderniseringen
- Gevolg geopolitieke ontwikkelingen en klimaatdoelen in relatie tot de aardgasvoorziening op korte en lange termijn. Het Nederlandse en Europese beleid. Overschakeling op waterstof.
- Werken aan energiebesparing.
- Ontwikkeling emissies naar lucht en water; reductie afvalstromen.
- EHS-Q beleid
- HR: Personeelsbehoefte en activiteiten van YARA in de regio: bijvoorbeeld m.b.t. opleidingen, stages en afstudeerders.
- Contacten met agrarische sector.
- Contacten met de overheid; vergunningen, vergunningsvoorwaarden.
- Strategie, toekomstvisie en beleid,
De heer Gijsbrecht Gunter directielid en manager Externe relaties en Communicatie van YARA zal een presentatie verzorgen waarin bogengenoemde aspecten van het continu aan duurzaamheid werkende bedrijf aan de orde komen.
Kortom aan een bedrijf dat permanent in ontwikkeling is en voor zeer grote uitdagingen staat is een bedrijfsbezoek zeer zeker de moeite waard. .
Programma
13.15 uur: Vertrek van busstation WST naar Portaal van Vlaanderen
13.30 – 14.00 uur: Ontvangst, registratie presentie deelnemers, broodjes
14.00 – 15.30 uur: Presentatie en vragen beantwoorden door Gijsbrecht Gunter
15.30 – 15.45 uur: Pauze en gereedmaken voor rondrit.
15.45 – 17.15 uur: Rondrit per bus met uitleg over het fabrieksterrein van YARA; afronding en terug naar P+R busstation WST.
Bereikbaarheid: De verzamelplaats busstation WST is goed te bereiken met de auto; er is voldoende parkeergelegenheid. Met het openbaar vervoer: Vanaf station Middelburg met de bus naar Terneuzen door de Westerscheldetunnel naar de verzamelplaats busstation WST in Terneuzen. Dit is lijn 650; verifiëren. Het fabrieksbezoek bestaat uit een rondrit over het fabrieksterrein van YARA.
ID-kaart of paspoort moet getoond kunnen worden tijdens het bedrijfsbezoek. Vooraf niet aangemelde personen worden niet toegelaten.
Contactgegevens: André Dijkmans, Duurzame Technologie dijk9087@planet.nl; tel.06-20249738
Aanmelden: Via de KIVI website, maximaal 40 deelnemers
Informatie: www.yara.nl/over-yara
.