Omschrijving

DOC KAAS EN HET MILIEU

ZELF-VOORZIENEND (SELF-SUPPORTING IN WATER
Op de nieuwe locatie Zuivelpark Hoogeveen (Buitenvaart 11 te Hoogeveen) verrijst een nieuwe kaasfabriek van DOC Kaas die - in tegenstelling tot conventionele kaasfabrieken - ten aanzien van watergebruik geheel zelf-voorzienend is. Dit betekent niet langer leidingwater inkopen, geen grondwater meer oppompen en ook niet langer gebruik maken van oppervlaktewater. Al het benodigde proces-, sanitair-, en koelwater zal uit de melk en wei komen en worden hergebruikt. Het uitgekiende waterleidingnetwerk levert een reductie van het afvalwater op.

DE UITWERKING
Het ontwerp voorziet in wateronttrekking uit de wei door middel van indampen. Het condensaat dat vrijkomt wordt met behulp van een omgekeerde Osmose installatie opgewerkt tot proceswater.
Het op deze wijze verkregen water wordt als proceswater ingezet en onder andere gebruikt als wrongelwaswater bij de kaasbereiding. Tevens wordt het water voor koeldoeleinden toegepast (ter vervanging van grondwater). Het koelwater warmt in warmtewisselaars op tot 30° C, respectievelijk 50° C, afhankelijk van het koeltraject. Het opgewarmde water wordt gebufferd en opnieuw ingezet in trajecten waar opwarming nodig is. Na verdere behandeling wordt dit water ook gebruikt voor de interne drinkwatervoorziening.

EEN WATERFABRIEK
Alle waterverbruikers worden via deze waterbuffers gevoed, zoals ketelvoedingswater, reinigingswater voor CIP, sealwater en bedrijfswater op de centrifuge. DOC Kaas beschikt dus straks niet alleen over een kaas- en poederfabriek, maar ook over een heuse waterfabriek.

ZELF-VOORZIENEND, SCHEMATISCH
In het hieronder vermelde schema is het hele proces van melk- en (afval)waterstromen weergegeven, uitgaande van de verwerking van 1.000 liter melk (1.000 liter melk levert circa 110 kg kaas op).

Melk- en (afval)waterstromen bij de verwerking van 1.000 liter melk op Zuivelpark Hoogeveen.

De gebruikelijke afvalwaterstromen in de zuivelindustrie liggen rond de 1 : 1, dat wil zeggen voor elke aangevoerde liter melk wordt 1 liter afvalwater afgevoerd. Door de gedeeltelijke kringloopsluiting, hergebruik van water en het splitsen van de afvalwaterstromen in schoon koelwater en vuil water, ontstaat een verhouding van 1 : 0,4 ! Met andere woorden, voor elke liter aangevoerde melk wordt 0,4 liter vuil water afgevoerd. Concreet betekent dit voor DOC Kaas een besparing van honderden miljoenen liter grond-, oppervlakte– en/of leidingwater.

Het programma voor deze bijeenkomst ziet er als volgt uit:

13.30-14.00 uur
Ontvangst met koffie/thee

14.00 uur
Inleiding door de heer J. Oosterveld: "Bouw van een moderne kaasfabriek"

14.30 uur
Rondleiding door het bedrijf

16.00 uur
Einde van de excursie

Locatie

DOC Kaas, Buitenvaart 4001, Hoogeveen

Organisator

Duurzame Technologie

Naam en contactgegevens voor informatie

Nadere informatie bij Elfride Dijkstra via onderstaand e-mailadres.

kiviniria@utwente.nl

www.dockaas.nl