100 jr uitvindingen, by Philips Research
Omschrijving
In 2014 is het honderd jaar geleden dat Gilles Holst als eerste directeur van het Philips Natuurkundig Laboratorium (NatLab) in Eindhoven werd benoemd, het begin van Philips Research. Het doel van dit onderzoekslaboratorium was (en is) om op eigen kracht nieuwe technologie te ontwikkelen, patenten te verkrijgen en deze toe te passen in producten. Het leverde een indrukwekkende stroom baanbrekende innovaties op, die de wereld ingrijpend hebben veranderd of nog gaan veranderen. In Museum Boerhaave staat nu de tentoonstelling 100 JAAR UITVINDINGEN, Made by Philips Research.
In de vorige eeuw hebben elektrotechnische apparaten ons leven ingrijpend veranderd. Gloeilamp, telefoon, koelkast en wasmachine zijn in grote getale onze huizen binnengekomen. Vaak met een dwingende aanwezigheid, want bijna overal heeft de inrichting van de huiskamer zich naar de tv gevoegd.
Gaandeweg verdwenen elektrische apparaten ook weer, bijvoorbeeld de elektrische droogkappen en ook de cassetterecorder en de stereotoren met hun imposante façade van knoppen, lichtjes en wijzers. In het algemeen verraden elektrotechnische apparaten nu minder nadrukkelijk hun aanwezigheid. Niet dat elektrotechniek minder van belang is geworden - integendeel - maar de innovaties zijn kleiner, slimmer en meer op het individu afgestemd.
In deze lezing wordt teruggeblikt op de hoogtijdagen van het elektrische apparaat in het huishouden, toen we met z’n allen voor de radio zaten en Philips zo'n vertrouwde huisvriend was. Ook wordt gekeken naar de technisch-historische ontwikkeling van deze innovaties. Het ging hier niet om een logische opeenvolging van technieken, maar het was vaak een strijd tussen verschillende technieken, waardoor de uitkomst soms verrassend kon zijn.
De lezing wordt gegeven door Ad Maas, conservator van Museum Boerhaave, verantwoordelijk voor de tentoonstelling 100 JAAR UITVINDINGEN, Made by Philips Research en co-auteur van het boek Philips Research, 100 jaar uitvindingen die ertoe doen. Voor of na de lezing kunt u op eigen gelegenheid de tentoonstelling en de rest van het museum bezoeken.
Er is een maximum van 150 plaatsen beschikbaar. Aanmelding verloopt via de website van Museum Boerhaave (zie de link onderaan de pagina).
De lezing wordt gehouden van 13:30-14:30.
Neemt u vooral tijd om voor- en na de lezing het museum bezoeken. Museum Boerhaave is het Rijksmuseum voor de Geschiedenis van de Natuurwetenschappen en van de Geneeskunde. Enkele hoogtepunten uit onze collectie zijn de microscopen van Antoni van Leeuwenhoek en de uitvindingen van Christiaan Huygens, zoals de eerste slingerklok. Tevens zijn er voorwerpen van de Nederlandse Nobelprijswinnaars, indrukwekkende anatomische preparaten en de Leidse Sphaera is het oudste Nederlandse planetarium.
De conservator van de tentoonstelling geeft een lezing, speciaal voor leden van KIVI. Hij spreekt over de elektrotechnische innovaties in ons leven in de afgelopen eeuw. Ook wordt de technisch-historische ontwikkeling van deze innovaties belicht
Spreker(s)
Dr. Ad Maas, conservator bij Museum Boerhaave
Locatie
Lange Sint Agnietenstraat 10, 2312 WC Leiden
Organisator
Elektrotechniek
Geschiedenis der Techniek
Techniek, Maatschappij & Economie
Regio Leiden
Museum Boerhaave
Naam en contactgegevens voor informatie
Algemeen telefoonnummer Museum Boerhaave: 071 521 4224.
Aanmelden via Museum Boerhaave
Link naar de website van de tentoonstelling
Aanmelden via
Aanmelden via de link 'aanmelden'onderaan de pagina (via de website van Museum Boerhaave).