ABB maakt fabriek en kantoor in Ede CO2-neutraal

In opvolging van het Lunch webinar "Klaar voor 2030?": Intelligente data helpen bij het duurzaam op 17-01 jl., heeft ABB ons uitgenodigd voor een bedrijfsbezoek.

ABB wil nader en ter plaatse uitleggen hoe intelligente data een belangrijke rol hebben gespeeld bij de verduurzaming van de productielocatie te Ede.

Hiermee kan ABB zijn duurzame doelen voor 2030 halen.

De deelnemers aan het lunch webinar zijn als eerste uitgenodigd om deel te nemen aan dit bedrijfsbezoek.

Hoe realiseer je een duurzame en toekomstbestendige fabriek?

De afgelopen zes jaar transformeerde ABB zijn fabriek en kantoorgebouw in Ede in een CO2-neutrale (productie)locatie.

De inzet: een groot aantal energiebesparende maatregelen, digitalisatie, geavanceerd energiemanagement en klimaatbeheersing en eigen opwekking. Geen gemakkelijke opgave en zij hebben dan ook veel geleerd van deze transformatie.

Die kennis delen ze graag tijdens de Kennismiddag 'Hoe realiseer je een toekomstbestendige fabriek en/of kantoorgebouw?’ om u te helpen ook de stap te maken naar een toekomstbestendige en duurzame (productie)locatie. 

Mission to Zero

Volgens het Klimaatakkoord, moet in 2030 de CO2-uitstoot 51% lager zijn dan die van 1990. ABB doet mĂ©Ă©r. Al haar (productie)locaties in de wereld zullen in 2030 al volledig CO2-neutraal zijn. Met de praktische ervaring opgedaan bij vestigingen in China, Finland en Duitsland, wordt het concept van ABB’s 'Mission to Zero' in Ede voortgezet. De transformatie wordt gerealiseerd door digitale technologieĂ«n te combineren met maatregelen om het energieverbruik te verminderen en door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen.

Monitoren en aansturen in de fabriek

De fabriek heeft een vloeroppervlak van 11.400 vierkante meter. Er worden jaarlijks miljoenen installatiedozen en duizenden verdeelkasten, geproduceerd. In de fabriek zijn alle 75 machines voorzien van EQ-energiemeters, waarmee exact het energieverbruik gemonitord kan worden in combinatie met ABB Ability Energy Manager. (Zie de korte videodemo onderaan de pagina).

Zo monitoren wij tot op machineniveau de energie en wordt per batch van producten inzicht verkregen. Tevens kijken wij op machineniveau hoe en waar besparingen mogelijk zijn. Bijvoorbeeld door temperatuurverlaging in de fabricage. Dit kan het energiegebruik met 30% reduceren.

Alle hydraulische aandrijvingen zijn vervangen door elektrische. Hierdoor wordt bij de fabricage voor elke kilogram product 75% minder energie gebruikt. Verder wordt gebruik gemaakt van geavanceerde robots. 

Gebouwbeheerssysteem

Het vervangen van alle (nood)verlichting door LED zorgt voor een verlaagd energieverbruik met 85 MWh per jaar. De 1.250 zonnepanelen zijn goed voor de opwekking van 213 MWh. Verder wordt volgend jaar een slim gebouwbeheersysteem aangelegd waarmee bijvoorbeeld de intensiteit van de verlichting aangepast wordt aan de hoeveelheid zonlicht en dat de verlichting en verwarming alleen inschakelt bij aanwezigheid van mensen in een ruimte. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de reeds toegepaste intelligente besturingstechnologieën Cylon en KNX.

Duurzaam

ABB heeft in Ede 11 AC-oplaadpunten voor elektrische voertuigen voor werknemers en bezoekers en 1 DC-snellader. Momenteel is al 25% van het wagenpark elektrisch, een transitie die versneld wordt doorgezet.

De ingekochte elektriciteit is 100% groen en de circa 80.000 m³ gas die nu nog in de fabriek wordt gebruikt, wordt tot medio 2023 CO₂ gecompenseerd door certificaten van een windmolenpark in South Dakota (USA). In 2023 wordt een warmte-/koude-opslag gerealiseerd, die de warmte die tijdens het productieproces wordt gegenereerd, ondergronds opslaat voor verwarming in de wintertijd. De fabriek wordt daarmee volledig gasvrij. 

ABB gebruikt, als eerste op de markt, gerecyclede kunststoffen bij de productie. Van alle producten die nu de fabriek verlaten, wordt gemiddeld 27% geproduceerd met gerecyclede grondstoffen.

Partners noodzaak

Ondanks alle technologische kennis die ABB in huis heeft, zou dit hele traject zonder partners niet mogelijk zijn geweest. Zij brachten extra technische kennis in, weten ook wat er lokaal speelt en wie je bij een gemeente of provincie moet aanspreken om sneller stappen te kunnen maken. Tijdens onze eerdere Mission to Zero-transformaties hebben we ontdekt dat technologie van vitaal belang is voor het realtime monitoren en beheren van energieverbruik, emissies en kosten, en daarmee voor het verkleinen van de CO2-voetafdruk van een locatie.

Medewerkers meenemen

Het is belangrijk om vanaf de start alle medewerkers in het proces mee te nemen. Dat creëert draagvlak voor veranderingen en stimuleert dat er sneller wordt meegedacht in betere en praktische oplossingen. Je kunt nu eenmaal niet alles van tevoren uitdenken. In de praktijk kom je hindernissen tegen die misschien niet te voorzien waren. Die moet je wel wegnemen. En daar heb je iedereen bij nodig.

Inzichten

Wij hebben geleerd dat het belangrijk is om vanaf het begin een verantwoordelijke projectmanager vrij te maken voor de transitie en al je medewerkers hierbij te betrekken. Niet alleen voor het creëren van draagvlak voor veranderingen, maar hierdoor wordt sneller meegedacht in betere en praktische oplossingen.

ABB gaat in Nederland een campagne starten met de titel ‘Naar zero C02 – Ga je mee?’ Daarmee roepen wij leveranciers, klanten, maar ook andere aanbieders op om mee te denken over de doelstelling om de CO2-uitstoot omlaag te brengen en zoveel mogelijk energieverbruik te reduceren. Energiebesparing realiseer je niet alleen.

Als bedrijf opereer je in een productketen van toeleveranciers en afnemers. Ook de overheid is een belangrijke partner. Je loopt immers tegen allerlei wetgeving aan. Niet alleen tijdrovende, maar soms ook complexe procedures. Wij delen onze opgedane kennis en leerpunten graag en vragen aan de markt Ă©n aan de bedrijven op het bedrijfsterrein in Ede om meer in gang te zetten.

Met het “Mission to Zero” concept ligt er nu een bewezen blauwdruk waarvan we hopen dat deze door andere organisaties wordt overgenomen om 20 procent van de wereldwijde koolstofemissies afkomstig uit de industrie- en productiesectoren te verminderen.

Deelname

Deze Kennismiddag: "Hoe realiseer je een toekomstbestendige fabriek en/of kantoorgebouw?" is een exclusief evenement voor professionals, die zich bezighouden met energiemanagement en verduurzaming van fabrieken en/of kantoorgebouwen. Gezien de beschikbare ruimte zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Heeft u interesse? Schrijf u dan snel in via het formulier.

Wij zien ernaar uit u te ontmoeten op 04 april in Ede.

KIVI Elektrotechniek

Links

ABB Mission to Zero video

Neem hier een kijkje bij onze locatie in Ede.

ABB Ability Energy & Asset Management

Een korte demonstratie van de verschillende mogelijkheden.

 

Mission to Zero website

 

 

Â