Titel ‘Duurzaam Gebouwd seminar Data en Digitalisering’

Terugkijken: Klaar voor 2030?: Intelligente data helpen bij het ontwikkelen van een duurzaam gebouw én de verduurzaming van productielocaties

De energietransitie is in volle gang. De roep om elektrificatie neemt toe. Dit wordt nog eens versterkt door alle recente ontwikkelingen, waaronder de onrust in de wereld en de enorme prijsstijging van fossiele brandstoffen.

Verduurzaming krijgt daarom steeds meer aandacht. Hoe pak je die verduurzaming slim aan? Onze spreker Kees-Jan ’t Mannetje praat u hierover bij.

De energietransitie is in volle gang, duurzaamheid en bewustwording worden steeds belangrijker. Het is essentieel, dat we hierin de juiste weg bewandelen. Kees-Jan ’t Mannetje zegt hierover:

“In de eerdere fase van de energietransitie is al gebleken dat het afstemmen van vraag en aanbod zeer relevant is. Wanneer er nu een versnelling komt in deze energietransitie, wordt deze afstemming nog belangrijker.”

De ideale situatie vs. de werkelijkheid

In de ideale situatie eerst de infrastructuur op orde zou zijn en dáárna de elektrificatie moet plaatsvinden. “De realiteit is dat de infrastructuur nog niet overal klaar is voor deze elektrificatie. Het is zaak dat we goed nadenken over vraagstukken rondom connectiviteit en digitalisering.

Het is belangrijk om pro-actiever zijn in het afstemmen van vraag en aanbod. Het voorspellen van het aanbod wordt grilliger, omdat we steeds afhankelijker worden van wind- en zonne-energie.

Op basis van historische gegevens is het nog steeds mogelijk om modellen uit te werken, maar de tijd waarop we moeten acteren is korter. Dat vraagt om de juiste connectiviteit en digitalisering.”

Ontwerp van de technische installatie

Met dit in het achterhoofd ligt er dus een grotere verantwoordelijkheid bij het ontwerpen van bijvoorbeeld de technische installatie.

Denk aan het gebruik van de laadinfrastructuur, die op steeds meer plaatsen een groot onderdeel gaat spelen.

Hierop moeten we nu al anticiperen, ook al is nog niet alle elektrische apparatuur en zijn nog niet alle voertuigen geschikt om slim aan te sturen of bi-directioneel te gebruiken.

Connectiviteit en digitalisering

Met die inzichten en kennis krijgt u grip op uw energiehuishouding, verbruikt u minder en ziet u direct wat wel en niet mogelijk is.

Belang van de ontwerpfase

Maar als men digitaal energie gaat optimaliseren dan moet de installatie daarop ingericht zijn.

Als het gaat om de energietransitie, geldt: hoe vroeger je erover nadenkt, hoe beter. Kees-Jan ’t Mannetje besluit: “Denk al in de ontwerpfase van gebouwen na over de technische installatie en het energievraagstuk.

Dat voorkomt extra kosten achteraf – zeker ook nu vakmensen steeds schaarser worden.

Door de snelheid van de elektrificatie niet te onderschatten, zorgen we er met elkaar voor dat de energietransitie niet in de knel komt.”


 

Speaker:

Kees-Jan ’t Mannetje, Business Development @ ABB BV

Bio:

Kees-Jan ’t Mannetje werkt sinds 2004 bij ABB.

In zijn rol als Business Development volgt hij de ontwikkelingen op het gebied van energietransitie op de voet. Zijn expertise: digitalisering in combinatie met sociale innovatie waarbij zijn interesse ligt bij nieuwe technologieën.

In de praktijk betekent dit dat hij werkt aan nieuwe businessconcepten en -modellen rondom Smart Energy Management, Digitalisering en Connectiviteit. Het opzetten en begeleiden van Ecosystemen speelt een belangrijke rol.

Daarnaast was hij betrokken bij het ontwikkelen van de energieprestatie monitoringnorm en een proeftuin voor het opzetten van een lokale energiemarkt, waarbij techniek, digitalisering en sociale innovatie samenkomen.

Als spreker, weet hij de mensen te inspireren over onderwerpen, als het nieuwe energielandschap, de rol van digitalisering hierin en welke impact sociale innovatie heeft.

Links

ABB Ability

ABB en de energietransitie

Terugkijken opname E Lunch Webinar 17-01-2024  ABB "Klaar voor 2030" Verduurzaming van productielocaties