Energiesystemen

In het energiesysteem van de toekomst wordt veel elektriciteit opgewekt met behulp van zonnepanelen en windmolens. Deze hernieuwbare energie heeft één nadeel: ze is weersafhankelijk. Als de zon niet schijnt of de wind niet waait, wordt er geen elektriciteit opgewekt. Het aanbod van energie gaat fluctueren. De vraag naar energie heeft daarentegen een eigen cyclus. Vraag en aanbod komen niet meer vanzelfsprekend overeen. Om dit probleem te ondervangen worden verschillende (deel-)oplossingen ontwikkeld. Bijvoorbeeld het stimuleren van een aanbod gestuurde vraag, aanvullende wijzen van opwekking van elektriciteit, of opslag van energie.

E-Lunchsessie

Terugkijken op het KIVI YouTube kanaal: https://youtu.be/2TdA5R2aYvk
 

In dit lunch webinar heeft de heer F. Bliek, CEO van het Groningse Ocean Grazer, een presentatie gegeven over de Ocean Battery. Ocean Grazer is een Nederlandse start-up en een spin-off van de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 2014 is de Ocean Battery in ontwikkeling. Dit is een onderwaterbatterij voor offshore energieopslag, die volgens het bedrijf de energietransitie flink kan versnellen. Meer dan 80 afgestudeerde studenten hebben tot nu toe gewerkt aan relevante onderwerpen: het ontwikkelen van voorspellende modellen, het bouwen van experimentele prototypes en meer. En nog steeds zijn studenten op diverse kennisgebieden betrokken bij de verdere ontwikkeling.
Een proef met een prototype in de Eemshaven heeft aangetoond dat het systeem werkt zoals bedoeld en verwacht! Een volgende stap is een demonstratie project in een zandafgraving waar drijvende zonnevelden zijn geplaatst.

Hoe werkt het systeem?

De Ocean Battery is een waterkrachtcentrale die op de zeebodem wordt geplaatst, dicht bij de bron van de energieproductie, dus in een windmolenpark op zee.

Met overtollige energie van windmolens wordt water opgepompt uit ondergrondse reservoirs naar een reservoir op de zeebodem. Bij vraag naar energie loopt het water weer terug naar de ondergrondse reservoirs en drijft waterturbines aan waarmee elektriciteit wordt opgewekt. Een totaal opslagsysteem kan bestaan uit meerdere geschakelde kleine op zichzelf staande eenheden. Hierdoor kan onderhoud worden uitgevoerd zonder het hele systeem uit te schakelen en heeft een storing aan één unit een beperkt effect. Bovendien kan de opslagcapaciteit meegroeien als het windpark wordt uitgebreid.

Het totale opslagsysteem bestaat uit meerdere geschakelde kleine op zichzelf staande waterkrachtcentrales. Hierdoor is bv makkelijk onderhoud uit te voeren zonder het totale systeem af te schakelen en is men niet te afhankelijk van uitval. Daarnaast kan opslagcapaciteit van het systeem makkelijk meegroeien indien windparken zich uitbreiden. Het systeem is gebaseerd op waterkrachttechnologie, die zich al meer dan een eeuw heeft bewezen als zeer betrouwbaar en efficiënt.

De Ocean Battery heeft onlangs in Las Vegas de CES 2022 Innovation Award in de categorie Sustainability, Eco-Design & Smart Energy gewonnen!

Op 22 januari20219 zijn eerder op de Nieuwjaarsbijeenkomst van KIVI Elektrotechniek meerdere energiesystemen met opslag gepresenteerd, waaronder die van de ondergrondse waterkrachtcentrale met opslag van ir. Jan Huynen de Blue battery for green energy

Samenwerking

Dit project Ocean Batteryis tot stand gekomen door samenwerking met Groningen Seaports, de Rijksuniversiteit Groningen en OWIC. Het project is mede gefinancierd door een subsidie van SNN (EFRO).

De spreke r:

USEF Experts - Usef Energy  ir. Frits Bliek is CEO van het Groningse bedrijf Ocean Grazer B.V.

 Hij is afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit van Groningen

 

 

Links:

Ocean Grazer B.V.: https://oceangrazer.com/
NWEA: Succesvolle testresultaten voor Ocean Battery
Greenmatters: https://www.greenmatters.com/p/ocean-battery
RUGventures: https://rugventures.com/ocean-grazers-ocean-battery-to-continue-its-journey-after-successful-test-results
RTVNoord: https://www.rtvnoord.nl/nieuws/886301/investeerders-staan-in-las-vegas-in-de-rij-voor-groningse-slimmeriken