FlexPower Grid / MS-kabels
Omschrijving
DNV GL
DNV GL (voorheen KEMA) is onder ingenieurs uiteraard een begrip. De KEMA was bekend tot ver over onze grenzen, onder andere het hoogspannings- en kortsluitlaboratorium zijn legendarisch. DNV GL houdt zijn toppositie in testen en ook ontwikkeling!
Er zijn op het gebied van energiedistributie vele nieuwe invalshoeken. Ook de distributie kan niet voorbijgaan aan de eisen die deze tijd stelt. Enerzijds de invloed van inpassing van duurzame energie in middenspanningsnetten (intelligente netten) en de eisen van hogere efficiency en kostenoptimalisatie van middenspanningsnetten.
Inpassing duurzame opwek in middenspanningsnetten
Op het gebied van de ontwikkeling van intelligente netten zijn veel initiatieven, waar ook KIVI Elektrotechniek al veel aandacht aan heeft besteed, maar opwekeenheden met veel vermogenselectronica in middenspanningsnetten zijn nog niet veelvuldig getest.
Het Flex Power Grid Laboratorium (FPGL) in Arnhem is een onafhankelijk middenspanningslaboratorium voor het testen en onderzoeken van (op het net aangesloten) vermogenselektronica onder complexe realistische netsituaties. Dit laboratorium is een van de weinige dat in staat is het correct functioneren van decentrale elektriciteitsproductie-eenheden onder realistische omstandigheden van het net te testen. Het verifieert en valideert gelijktijdig de hardware (componenten) en de besturing (ICT) van een eenheid voordat het wordt geïntegreerd in een groter systeem (bijvoorbeeld het distributienet). Het FPGL is het enige laboratorium dat in staat is om dergelijke combinaties 'real-life' te testen op midden- en hoogspanningsniveau.
Testen van middenspanningskabels onder spanning
In Nederland ligt zo’n 100.000 km aan middenspanningskabel onder de grond, wat een enorme investering vertegenwoordigt, maar wat ook een belangrijke impact heeft op de storingscijfers. In Nederland is een uniek conditiemonitoringssysteem ontwikkeld, wat de conditie van deze kabel continu in de gaten kan houden en daarmee zwakke plekken kan zien ontstaan vóórdat deze leiden tot een storing. Bovendien is dit systeem onlangs uitgebreid met foutplaatslokalisatie zodat, zelfs als de kabel faalt vanwege externe invloeden, zoals graafschade, deze fout onmiddellijk wordt gedetecteerd en gelokaliseerd. Daarmee wordt naast het voorkomen van fouten, nu ook de tijdsduur van een mogelijke storing enorm beperkt. Tijdens de presentatie zullen de principes van dit geavanceerde systeem worden toegelicht en verschillende interessante ‘real life’ cases worden besproken.
15.30 - 16.00 uur Aankomst en registratie
16.00 - 17.00 uur Bezoek aan het Flex Power Grid Laboratorium (inclusief verplaatsing te voet); presentatie en demonstratie door Erik de Jong
17.00 - 18.00 uur Presentatie Peter van der Wielen - online monitoring van deelontladingen in middenspanningskabels
18.00 - 19.00 uur Aangeklede netwerkborrel
19.00 uur Einde
Locatie
Congrescentrum Elektrum, Rasandezaal,
Klingelbeekseweg 45, 6812 DE Arnhem
Organisator
Elektrotechniek
Naam en contactgegevens voor informatie
Ir. Evert-Jan Bouvy, via onderstaand e-mailadres