Optische IC’s voor MKB’s
Omschrijving
Door optische integratie kunnen optische modules of subsystemen met tientallen tot zelfs honderden componenten (lasers, modulators, koppelaars, filters, demultiplexers, detectors etc.) geïntegreerd worden op één enkele chip met afmetingen van een paar mm. Daardoor worden ze kleiner en goedkoper en gebruiken ze ook minder energie. Tot nu toe is de ontwikkeling van optische chips erg duur, maar door introductie van optische foundries waarin toegang wordt gegeven tot gestandaardiseerde technologie gaan ze binnenkort meer dan een factor 10 goedkoper worden, waardoor ze ook binnen bereik komen van MKB’s.
De nieuwe ontwikkelingen op het gebied van optische integratietechnologie vertonen grote parallellen met de ontwikkelingen in de micro-elektronica, waardoor elektronische IC’s zo goedkoop zijn geworden dat ze vrijwel overal worden toegepast. Door de introductie van dezelfde methodologie in de optische integratietechnologie zullen de ontwikkelingskosten voor optische IC’s zo laag worden dat ze veel breder toegepast gaan worden dan nu het geval is.
In de lezing zal een overzicht gegeven worden over de recente ontwikkelingen op het gebied van optische integratietechnologie en zullen een aantal voorbeelden worden gegeven van toepassingsgebieden waar optische IC’s tot belangrijke innovaties kunnen gaan leiden. Europa loopt bij het introduceren van de foundry benadering voorop en Nederland speelt daarin een belangrijke rol. In de lezing zal worden toegelicht hoe Nederlandse MKB’s en ook grotere bedrijven deze voorsprong kunnen gebruiken om hun internationale concurrentiepositie te versterken door toepassing van optische IC’s in nieuwe of verbeterde producten.
19.00 uur Lezing: Optische IC’s voor MKB’s
19.45 uur Pauze
20.15 uur Voorbeelden van optische chips en bezoek aan de cleanroom
21.15 uur Einde
Foto: Microscoopfoto van een laser die verstembaar is over een groot golflengtegebied en die ontworpen is voor gebruik in een gassensor. In de chip zijn een aantal optische versterkers, koppelaars, golflengtedemultiplexers en fasemodulatoren geïntegreerd. De chip is meer dan tienmaal goedkoper als een systeem dat uit afzonderlijke onderdelen moet worden samengesteld.
Spreker(s)
Prof. Meint Smit
Locatie
Technische Universiteit Eindhoven,
LET OP, GEWIJZIGDE LOCATIE !! Auditorium, zaal 9
Organisator
Elektrotechniek
Naam en contactgegevens voor informatie
Willy Rietveld t: (073) 624 66 62