Power Electronics & Energy Storage event 2022
De presentaties en opnames van het Power Electronics Event zijn hier terug te zien.
Power Electronics event 2022
Het Power Electronics Event vindt plaats op 14 juni 2022. Nieuw dit jaar is de combinatie met het Energy Storage event. Vermogenselektronica en energieopslag kennen veel raakvlakken en zijn veelal onlosmakelijk met elkaar verbonden. Profiteer tijdens de gecombineerde editie van de aanwezige vakkennis op het gebied van zowel vermogenselektronica als energieopslag.
De breedte van de markt, namelijk toepassers, ontwikkelaars, toeleveranciers en kennisinstituten komen bijeen op het Power Electronics en Energy Storage event. Met vakgenoten worden visies, ervaringen en kennis uitgewisseld.
Aanmelden Programma
Ook in deze editie van Power Electronics & Energy Storage wordt een brug geslagen tussen industrie en wetenschap.
Drie onderwijsinstellingen verzorgen tijdens het event presentaties waarbij de vertaalslag wordt gemaakt van theorie naar praktijk.
TU Eindhoven: stroomstoringen en parasitaire effecten
Belastingen op het LV-net zijn vaak kwetsbaar voor spanningsstoringen die het gevolg zijn van problemen aan de MV-zijde. Een in serie geschakelde Dynamic Voltage Restorer (DVR) is een effectieve beveiligingsinterface voor dergelijke stroomkwaliteitsproblemen. Postdoc Lorenzo Ceccarelli van de TU Eindhoven stelt in zijn presentatie een verbeterde, gevalideerde topologie voor een batterijgevoede DVR voor. Lees meer…
Zijn collega, PhD-student Pelle Weiler, vertelt over de parasitaire effecten van de koeling van GaN-vermogenstransistors. Bij de snelle schakel stroomstoten van galliumnitride (GaN) kunnen ogenschijnlijk kleine parasitaire componenten een grote invloed hebben op de systeemprestaties. Weiler toont tijdens zijn lezing het effect aan van thermische interfaces op de schakelprestaties met een dubbelpuls opstelling. Lees meer…
TU Twente: op weg naar een duurzame toekomst
De elektrische racemotorfiets is voor velen een jongensdroom, maar voor PhD-student Reza Azizighalehsari is het werkelijkheid. Hij ontwerpt samen met zijn collega's een batterijpakket voor een volledig elektrische racemotorfiets die optimaal presteert. Een grote uitdaging want de speciale raceomstandigheden vereisen een zorgvuldige celselectie om impedantiemismatching binnen elke module te voorkomen. U kunt de motor zeer waarschijnlijk met eigen ogen bewonderen op de beursvloer. Lees meer….
Li-ion batterijen (LiB) hebben de wereld van de energieopslag op zijn kop gezet. Daarmee is een weg gebaand voor een duurzame toekomst die steunt op intermitterende hernieuwbare energiebronnen. De verwachting is dat de markt voor LiB vanaf 2025 meer dan 400 GWh per jaar bedraagt. Assistant professor Prasanth Venugopal geeft tijdens zijn presentatie een overzicht van het R&D-programma van de TU Twente over geavanceerde batterijvermogenselektronica en batterij-evaluatie. Lees meer…
Haagse Hogeschool: voorkom dat de stoppen doorslaan
Het stroomnet wordt steeds voller. Gevolg hiervan is dat huishoudens of soms hele woonwijken met stroomuitval te maken krijgen. Dit kan je onder andere voorkomen door een congestiemanager te implementeren in combinatie met een DC-gridmanager in de hoofdgroep van het huis: de keuken. Hierdoor is het mogelijk om verschillende keukenapplicaties individueel op vermogen te regelen aan de hand van de droop-karakteristieken van de applicaties. Alexander Spaans, student Elektrotechniek aan de Haagse Hogeschool, legt tijdens zijn presentatie uit waarom deze consumententoepassing ook zeer interessant is voor de industrie. Lees meer…
Wat onderscheidt een DC-net van een AC-net? Die vraag is niet moeilijk te beantwoorden als we kijken naar de opbouw van beide netten. Actieve beveiliging en regeling van de energiestroom in een DC-net maakt het verschil. Vooral de vermogenselektronica speelt een belangrijke rol. En precies deze vermogenselektronica is de sleutel tot meer mogelijkheden van een DC-net tegenover een AC-net. De vermogenselektronica kan namelijk niet alleen de energiestroom regelen, maar dient ook voor bewaking en bescherming. Professor Peter van Duijsen, als onderzoeker verbonden aan het DC Lab van de Haagse Hogeschool, zal hier tijdens zijn presentatie dieper op ingaan. Lees meer...