Omschrijving

'Stopcontacten op zee'
Water en vuur zou je zeggen, maar niets is minder waar. Een technisch hoogstandje.

Elk offshorepark in de Nederlandse zee heeft nu zijn eigen kabel naar het vasteland. De bestaande parken Egmond aan Zee en prinses Amalia zijn aangesloten op het onderstation in Velsen en de nieuwe windparken Gemini en Luchterduinen krijgen een aansluiting op het station Eemshaven respectievelijk Sassenheim.
Nu vastgelegd is dat Nederland nog ruim 4 GW extra aan offshore windenergie gaat ontwikkelen, ligt het voor de hand de aansluiting op het landelijke transportnet slimmer en goedkoper te gaan realiseren door verbindingen te combineren en via zogenaamde 'stopcontacten op zee' te clusteren. ‘Met een integrale aanpak valt veel winst te boeken’, stelt netbeheerder TenneT. ‘Alleen al door netoptimalisatie valt er zo’n 15% op de kosten van de elektrische infrastructuur te besparen.’

Al in 2007 verleende TenneT aan ABB een opdracht voor het leveren van een HVDC stopcontact op zee voor het aansluiten van een 400 MW windpark. In juli 2010 verleende TenneT een volgende opdracht voor nog een 'stopcontact op zee' voor de aansluiting van drie grote windmolenparken op zee.

Technisch hoogstandjes: DolWin 1 en DolWin 2 zijn project namen voor twee van de inmiddels meerdere offshore netaansluitingen die TenneT aan het realiseren is. Voor dergelijke verbindingen zijn imposante offshore constructies nodig. In deze offshore constructies de 'stopcontacten op zee' wordt wisselstroom afkomstig van windparken op de Noordzee omgezet in gelijkstroom. Deze gelijkstroom wordt vervolgens via een lange onderzeese hoogspanningsgelijkstroomkabels en hoogspanningsgelijkstroom landkabel getransporteerd naar een transformatorstation aan land. Hier wordt de gelijkstroom weer omgezet in wisselstroom, zodat de elektriciteit op het landelijke net kan worden aangesloten. Deze offshore netaansluitingen hebben verbindingslengten tot wel 200 km en vermogens tot 900 MW.

Niet alleen met HVDC maar ook met HVAC heeft ABB o.a. de aansluiting van het Prinses Amaliawindpark gerealiseerd.

Wij nodigen u uit om van ABB specialisten een toelichting te krijgen over de technologie en de geweldige uitdagingen van dergelijke projecten.

18.30 - 19.00 uur Inloop met kopje soep en broodje.
19.00 - 19:05 uur Welkomstwoord.
19.05 - 20.05 uur Lezing "Stopcontacten op zee, uitdagingen in uitvoering", door Leo Pols, market Manager Benelux ABB.
20.05 - 20.15 uur Pauze.
20.15 - 21.15 uur Vervolg lezing.
21.15 - 21.30 uur Afsluiting met een drankje.
21.30 uur Einde.

Spreker(s)

Leo Pols, market Manager Benelux ABB

Veel elektrotechnische ingenieurs kennen het bedrijf ABB en hebben vaak ook goede herinneringen aan de oorspronkelijke voormalige bedrijven zijnde het Zweedse bedrijf Asea en het Zwitserse bedrijf Brown, Boveri. Beide bedrijven fuseerden in 1988 tot Asea Brown Boveri. Als ABB groeide het bedrijf uit tot een zeer toonaangevende en succesvolle onderneming met hun hoofdvestiging in Zwitserland. Met 150.000 werknemers in honderd landen en een jaaromzet van 40 miljard euro is ABB een van ‘s werelds grootste bedrijven in energie en automatiseringstechnologie.

ABB is nauw betrokken bij de vergroening en verduurzaming van de energievoorziening in Nederland maar ook in de rest van de wereld. Met name bij het efficiënt aan land brengen van de elektrische energie opgewekt door windenergie op zee. Het bedrijf is nauw betrokken bij projecten van Tennet die met name in Duitsland verantwoordelijk is voor efficiënt transport van energie opgewekt door meerdere offshore windparken. Hiervoor is recentelijk nog een enorm 'HVDC stopcontact' op zee geïnstalleerd.

Locatie

Cursus- en vergadercentrum Domstad

Koningsbergerstraat 9, 3531 AJ Utrecht

Organisator

Elektrotechniek

Naam en contactgegevens voor informatie

ing. Pim Klaver via onderstaand e-mailadres

pim.klaver@kpnmail.nl